TV-programma Bonte Vrouwen over vrouwen in de wetenschap

10 juni 2015

In het NTR tv-programma Bonte Vrouwen staan aanstaande zondag twee vrouwelijke onderzoekers van NWO-onderdelen AMOLF en Nikhef centraal. De aflevering gaat in op de dilemma’s en uitdagingen die vrouwen tegen kunnen komen bij het vormgeven van een loopbaan in de wetenschap. De uitzending kwam tot stand met inhoudelijke en financiële steun van NWO en FOM.

Het programma volgt natuurkundige Anouk de Hoogh. Zij werkt als promovendus bij het FOM-instituut AMOLF en oriënteert zich op haar verdere loopbaan. Ze weet niet zeker of ze na haar promotie wel verder wil gaan in de wetenschap.

Anouk de Hoogh in gesprek met de oudere mede-wetenschapper Els Koffeman in de uitzending van Bonte VrouwenAnouk de Hoogh in gesprek met Els Koffeman in de uitzending van Bonte Vrouwen

Ze twijfelt over haar kansen om door te groeien in een omgeving waarin mannen de meerderheid vormen en de norm veelal door hen wordt bepaald. Vaak heeft ze het gevoel hierdoor met 1-0 achter te staan. Ze bespreekt haar twijfels en dilemma’s onder andere met Els Koffeman. Zij werkt als onderzoeker bij FOM-instituut Nikhef en is bijzonder hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica aan de UvA. Koffeman vertelt hoe zij er in is geslaagd door te dringen tot de top van haar vakgebied. De Hoogh gaat ook in gesprek met AMOLF-directeur Vinod Subramaniam.

Ongelijke m/v-balans

Met de bijdrage aan de NTR-programmareeks tonen NWO en FOM de ongelijke balans tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse wetenschap. De samenwerking maakt deel uit van het NWO-beleid rond genderdiversiteit, dat zich richt op een evenwichtiger verdeling van mannen en vrouwen in de wetenschap en op het vergroten van het bewustzijn over het belang van genderdiversiteit.

Over Bonte Vrouwen

 De aflevering Vrouwen in de wetenschap wordt zondag 14 juni om 15.55 uur uitgezonden op NPO 2.

Bonte Vrouwen is een zesdelige serie waarin jonge, vrouwelijke professionals worden gevolgd in hun werk en in contact worden gebracht met vrouwelijke rolmodellen. Kijk voor meer informatie op Bonte Vrouwen.

Bron: NWO