Staatssecretaris Dekker opent duurzame nieuwbouw energie-instituut DIFFER

19 november 2015

Op donderdag 19 november openen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Ellen Williams (directeur ARPA-E) het nieuwe laboratoriumgebouw van DIFFER, het Nederlandse instituut voor fundamenteel energieonderzoek van FOM en NWO. Hier werken onderzoekers en technici aan het omzetten van duurzame stroom in schone brandstof en aan het opwekken van energie uit kernfusie. DIFFER breidt vanaf de centrale locatie op het TU/e Science Park uit met nieuwe onderzoeksgroepen en faciliteiten en zoekt nog meer samenwerking met het hoger onderwijs, onderzoek en high-tech bedrijfsleven.

Het nieuwe laboratoriumgebouw van DIFFERHet nieuwe laboratoriumgebouw van DIFFER Beeld: Bram Lamers

Nieuwe onderzoekers en studenten

Spinozaprijswinnaar René Janssen (TU/e) richt binnen DIFFER een nieuwe onderzoeksgroep voor solar fuels op: omzetten van duurzame elektriciteit in schone brandstof. In 2015 verhuisde de succesvolle onderzoeksgroep van Jaime Gómez-Rivas (lichtbeheersing op de nanoschaal) al naar het instituut en vanaf 2016 huist het onderzoeksbedrijf Syngaschem BV in om het onderzoek naar duurzame brandstof te versterken. Op 27 november tekent DIFFER een samenwerkingsovereenkomst met Fontys Hogescholen over gedeelde aanstellingen als lector aan de hogeschool en over stages in DIFFER's onderzoeksgroepen.

Experimenten uitbreiden

In het nieuwe gebouw wordt DIFFER's faciliteit Magnum-PSI uitgebreid met een supergeleidende magneet. Magnum-PSI kan als enige laboratoriumexperiment ter wereld de extreme condities bij de wand van kernfusiereactoren opwekken. Dat ging eerst in korte pulsen, maar de supergeleidende upgrade maakt langdurige, intensieve blootstelling mogelijk: "Zo kunnen we materialen blootstellen aan evenveel plasma als ze in de hele levensduur van het fusieproject ITER zouden meemaken", schetst DIFFER's directeur Richard van de Sanden. "Uniek in de wereld, en we koppelen daar een heel park van meetinstrumenten aan zodat we zien hoe de materiaaleigenschappen evolueren."

Een van die meetinstrumenten is een 3,5 MV ionenversneller, die het instituut installeert in de hal naast Magnum-PSI. Met deze 'supermicroscoop' willen de wetenschappers onderzoek doen aan materialen voor kernfusie én aan materialen die duurzame energie omzetten in schone brandstoffen en chemicaliën.

Duurzaamste laboratorium van Nederland

DIFFER sleept als eerste onderzoeksgebouw van Nederland het hoge duurzaamheidskeurmerk BREEAM-Excellent in de wacht. Het instituut krijgt het certificaat voor deze Nederlandse primeur uitgereikt tijdens de opening op 19 november. DIFFER mikte op een zo duurzaam mogelijk gebouw, wat tot uiting komt in de vorm van de gevel, een efficiënte energiehuishouding, gebruik van duurzame materialen, aandacht voor de omliggende natuur en een park zonnepanelen op het dak.

Bron: