Recordaantal vrouwelijke wetenschappers bezoekt Pump Your Career

19 november 2015

‘Je bent nooit klaar voor de volgende stap. Ga er gewoon voor, ook al ben je doodsbang.’ Met dit statement van dagvoorzitter Eva Jinek startten ruim 600 vrouwen vanmorgen hun dag in Amersfoort. Tegen het decor van de Rijtuigenloods vond Pump Your Career plaats, een talent- en carrièredag voor vrouwen in de wetenschap, georganiseerd door NWO en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Het recordaantal bezoekers bevestigde de nut en noodzaak van dit unieke vrouwenevenement.

Dagvoorzitter Eva Jinek, voorzitter LNVH Catholijn Jonker en NWO-voorzitter Jos Engelen openen Pump Your Career Beeld: Ivo de BruijnDagvoorzitter Eva Jinek, voorzitter LNVH Catholijn Jonker en NWO-voorzitter Jos Engelen openen Pump Your Career. Beeld: Ivo de Bruijn

Hoewel Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke studenten telt, zijn er in de top van de wetenschap weinig vrouwen te vinden. Veel talent blijft onbenut, ondanks stimuleringsbeleid voor een goede doorstroom van vrouwen. Pump Your Career bood vrouwelijke wetenschappers vandaag de gelegenheid om datgene waar ze al in uitblinken verder uit te bouwen en optimaal in te zetten voor hun carrière in de wetenschap.

Met een breed aanbod van workshops, lezingen en interviews konden de deelneemsters extra vaardigheden opdoen, kennismaken met rolmodellen, informatie inwinnen over het aanvragen van onderzoeksfinanciering en ervaringen uitwisselen: ‘In mijn omgeving is nog wel sprake van een mannencultuur, maar als je ziet hoeveel vrouwen hier vandaag zijn, denk ik: wauw! ‘De’ vrouwelijke wetenschapper bestaat niet, de diversiteit aan vrouwen hier is zo groot, maar je hebt aan één woord genoeg hebt om elkaar te begrijpen’, aldus een deelneemster.

Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015

Uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015 van het LNVH, die tijdens de plenaire opening van Pump Your Career werd gepresenteerd, bleek dat de vertegenwoordiging van vrouwen in alle wetenschappelijke functies in vrijwel ieder wetenschapsgebied is gestegen. Ook het aantal vrouwelijke bestuurders in wetenschappelijke organisaties groeit, zij het langzaam. Er is echter ook minder goed nieuws: alhoewel het percentage vrouwelijke hoogleraren-fte 2,3% hoger is sinds de monitor van 2012, is maar 16,9% van de hoogleraren vrouw.

Prof.dr. Marise Born, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en LNVH-bestuurder: ‘Bij elke hogere functiecategorie neemt het percentage vrouwen af. Nederland doet het wat dat betreft het slechtst van alle Noordwest-Europese landen.’ Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen riep in haar reactie dan ook op tot actie: ‘Ga ermee aan de slag, benut je vrouwelijk talent. Laten we er samen voor zorgen dat we heel snel verandering krijgen, zodat wij bij de volgende Monitor kunnen zeggen dat onze inzet leidt tot meer vrouwelijke hoogleraren’. Breken met de huidige cultuur, het creëren van rolmodellen, het instellen van quota; alhoewel er niet één oplossing is, gaven vertegenwoordigers van de VSNU, NFU en NWO in het daaropvolgende panelgesprek aan zich in te willen zetten voor een betere balans van vrouwen en mannen in de wetenschap. 

Publiek pump your career. Beeld: Ivo de BruijnBeeld: Ivo de Bruijn

Rolmodellen

‘Ik ken iemand die haar carrière in de wetenschap heeft doorgezet vanwege een succesvolle vrouwelijke hoogleraar als voorbeeld’, aldus een deelneemster. Aan rolmodellen geen gebrek op Pump your Career. Zo vertelde prof. dr. Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU Amsterdam, over haar ervaringen ‘om die inspirerende stem te zijn voor anderen’. Ook sprekers prof. dr. José van Dijck, de eerste vrouwelijke president van de KNAW en prof. dr. Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, die haar studie naar genderongelijkheid in de toekenning van onderzoeksfinanciering presenteerde, konden op veel enthousiasme van het publiek rekenen. Datzelfde gold voor wiskundige en journalist Ionica Smeets, die met haar column de dag afsloot.

Publiek pump your career. Beeld: Ivo de BruijnBeeld: Ivo de Bruijn


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: