Programma vijftiende editie Bessensap bekend

30 april 2015

Weerbare planten, mini zwarte gaten en Middeleeuwse muziekfragmenten. Dat is een greep uit het scala aan onderwerpen dat wetenschappers op 12 juni in New Babylon te Den Haag zullen presenteren op de vijftiende editie van Bessensap.

Bessensap 2015

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) organiseert Bessensap samen met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN). Bezoekers van Bessensap krijgen een indruk van het uiteenlopende onderzoek dat wetenschappers aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen uitvoeren. Aan het einde van de dag maakt NWO-voorzitter Jos Engelen bekend wie de Spinozapremies 2015 ontvangen, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Keynote-spreker op Bessensap 2015 is de Amerikaanse journalist Adam Marcus, medeoprichter van de website Retraction Watch. Marcus bespreekt welke lessen we kunnen trekken uit recente gevallen van integriteitsschending in de wetenschap en hoe mogelijke oplossingen eruit kunnen zien.

Twee debatten

Naast de presentaties van onderzoekers en brede updates over een specifiek vakgebied staan er twee debatten op het programma, beide onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden. Het ochtenddebat gaat over de financiële en praktische grenzen van Big Science: kiezen we voor duizend nieuwe aanstellingen voor promovendi en postdocs of toch voor één deeltjesversneller? En is dat nog wel de moeite waard, zijn de grenzen van ons kunnen niet bijna bereikt? In het middagdebat gaan wetenschappers uit verschillende disciplines met elkaar en de zaal in discussie over de (on-)mogelijkheden van het Human Brain Project, een ambitieuze poging om het menselijk brein te simuleren in een supercomputer.

Een nieuw onderdeel van Bessensap is dit jaar De Etalage. Hierbij presenteren zes wetenschappers in twee sessies hun onderzoek zo overtuigend mogelijk aan een kritisch panel van journalisten. Terug op het programma is de uitreiking van de NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie.

Aanmelden en programma

Bessensap vindt plaats op vrijdag 12 juni in New Babylon Meeting Center in Den Haag.


Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

Bron: NWO

Meer informatie

NWO afdeling Voorlichting & Communicatie, Maarten Muns, persvoorlichter, +31 (0)6 10015102