Uitnodiging: finale 5e Bio-art en Design Award

1 mei 2015

De organisatie van de Bio-art & Design Award (BAD Award) nodigt u uit voor de finale van de 5e BAD Award competitie op vrijdag 22 mei 2015 in Kunstcentrum Stroom in Den Haag. Vanaf 14:30 pitchen hier tien jonge kunstenaars/ontwerpers hun nog te realiseren kunstproject op het gebied van biokunst en -design voor een deskundige jury, pers en publiek. Aansluitend maakt juryvoorzitter William Myers (curator en schrijver) de drie winnaars bekend. Zij krijgen elk 25.000 euro om hun idee uit te voeren.

Een van de winnaars van 2014, ‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ Credits: Joe PlommerEen van de winnaars van 2014, ‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ Credits: Joe Plommer

Aanwezig zijn bij de BAD Award finale?

U kunt zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Vooraf en aansluitend aan de prijsuitreiking is ruimte voor interviews met de deelnemers. De voertaal tijdens de BAD Award finale is Engels.

Adres

Kunstencentrum Stroom,
Hogewal 1-9,
2514 HA ’s Gravenhage

Kunstenaars en wetenschappers

Biokunst is kunst die gebruik maakt van levend materiaal en wetenschappelijke processen. Bij de uitvoering van elk BAD Award project is een Nederlandse biowetenschapper nauw betrokken. De drie BAD Award winnaars krijgen een half jaar de tijd om hun plan te realiseren. In de kunstwereld is het ongebruikelijk om prijzengeld uit te reiken voor een project dat nog niet uitgevoerd is; in de wetenschap is dat normaal. Er waren 67 deelnemers aan de voorronde van de BAD AWARD 2015.De winnende kunstwerken worden vanaf 27 november 2015 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.


Achtergrond BAD Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn te laten experimenteren met biokunst en –design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2015 wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, NWO, Waag Society, MU, TU/e en BioArt Laboratories. De BAD Award is een voortzetting van de succesvolle Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA) die tussen 2010 en 2013 internationaal naam maakte. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt. De jury van de BAD Award 2015 bestaat uit:

  • William Myers, voorzitter (VS/Nederland)
  • Ian Brunswick, Science Gallery Dublin (Ierland)
  • Karen Verschooren, STUK (België)
  • Laurens Landeweert, De verbeelde wetenschap; Radboud Universiteit Nijmegen-ISIS/ TUDelft-BTS

MU: meer dan een expositieruimte

MU in Eindhoven beweegt zich in de voorhoede van eigentijdse kunst. Omringd door start-ups en hi-tech bedrijven, struint MU door de delta van hybride kunst, post-digitaal design, creatieve technologie en nieuwe media op zoek naar vernieuwende netwerken, makers en duiding. MU biedt internationaal talent de kans om te creëren en voor het eerst groots te presenteren in Nederland en Europa. MU initieert, co-produceert en presenteert avontuurlijke projecten. De tentoonstellingen van MU trekken een breed publiek van vooral jonge bezoekers met een band met de creatieve industrie.

Meer informatie


Bron: ZonMw

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen Geesteswetenschappen

Speerpunt

Bevorderen van kennisbenutting (2011-2014)

Meer informatie

NWO afdeling Voorlichting & Communicatie, Liesbeth Jongkind, tel.: +31 6 53 75 64 23