NWO kent 36 prestigieuze Vici-beurzen toe

Miljoenenpremie voor vooraanstaande wetenschappers

12 februari 2015

36 wetenschappers ontvangen een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO. De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Vici toekenningen 2014. Beeld: Shutterstock

De Vici-beurzen worden door NWO wetenschapsbreed toegekend. De laureaten doen onder andere onderzoek naar een flexibel robotpak dat mensen met een verlamming ondersteunt bij het lopen, mysterieuze vernietigingsrituelen in de prehistorie en een eeuwigdurende atoomlaser,
die moet leiden tot de ultieme atoomklok.


Vrij onderzoek

Binnen Vici zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Voor de ronde van 2014 dienden bij de vooraanmelding in totaal 216 wetenschappers een voorstel in. 132 aanvragers hebben een uitgebreide aanvraag ingediend. Daarvan zijn er nu 36 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 17 procent.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creëert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken.

Selectie van de beste voorstellen

De Vici-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. Om de beste voorstellen te selecteren, geven per project meerdere wetenschappers uit het vakgebied van de aanvrager hun reactie op het onderzoeksvoorstel. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen vervolgens in vergelijking met elkaar en interviewen de aanvragers over hun onderzoeksvoorstel. Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars onder andere naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter, de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: