NWO garandeert doorbetaald zwangerschapsverlof Rubicon-laureaten

23 april 2015

NWO gaat garanderen dat het salaris van Rubicon-laureaten bij een eventueel zwangerschapsverlof volledig wordt doorbetaald. Met het programma Rubicon financiert NWO jonge onderzoekers die onderzoek willen doen in het buitenland. In de huidige situatie treden deze onderzoekers doorgaans in dienst van het buitenlandse gastinstituut. Deze instituten voorzien niet altijd in een betaalde verlofregeling bij zwangerschap.

Met Rubicon financiering kunnen jonge wetenschappers tot 24 maanden n het buitenland werken

Onlangs vroegen onderzoekers en Rubicon-laureaten bij NWO aandacht voor het ontbreken van een volledig doorbetaalde zwangerschapsregeling binnen het programma Rubicon. Het algemeen bestuur van NWO heeft hierop geconcludeerd dat het ontbreken van een volledig doorbetaalde zwangerschapsregeling voor Rubicon-laureaten niet strookt met het bij NWO passende diversiteitsbeleid. Rubicon geeft jonge onderzoekers de kans om na hun promotie ervaring op te doen in het buitenland. NWO wil ambitieuze vrouwelijke onderzoekers die zich in deze cruciale fase van hun wetenschappelijke carrière bevinden alle ruimte geven hun talent te ontwikkelen.

In de huidige situatie treden Rubicon-laureaten in dienst bij het buitenlandse gastinstituut. In reactie op het verzoek van de onderzoekers zal NWO er in de toekomst de voorkeur aan geven dat Rubicon-laureaten tijdens hun verblijf in het buitenland in dienst blijven van een Nederlandse universiteit. Zodoende kunnen ze gebruik maken van de Nederlandse regelgeving van 16 weken doorbetaald zwangerschapsverlof. Wanneer deze mogelijkheid niet bestaat kan de onderzoeker ook in dienst treden van het gastinstituut. In beide gevallen zal NWO garanderen dat het salaris in het geval van een zwangerschapsverlof volledig wordt doorbetaald. Rubicon-projecten worden door NWO al onvoorwaardelijk verlengd voor de periode dat een Rubicon onderzoekster met zwangerschapsverlof gaat. Hierin zal niets veranderen.

Over Rubicon

Met een financiering uit het NWO-programma Rubicon kunnen onderzoekers tot 24 maanden onderzoek aan een buitenlands onderzoeksinstituut doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.


Bron: NWO