Nieuw onderzoekscentrum NICAS brengt kunst en wetenschap samen

25 september 2015

Vandaag vindt de lancering plaats van het nieuwe onderzoekscentrum Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS). In het Rijksmuseum geeft Jet Bussemaker, minister van OCW, het startschot. Het NICAS is een uniek onderzoekscentrum waarin kunstgeschiedenis, conservering & restauratie en natuurwetenschappen samenkomen voor een beter behoud van het cultureel erfgoed.

Deze benadering vanuit verschillende disciplines brengt het kunsthistorisch onderzoek in verband met chemische en fysische kennis en met ICT voor het ontwikkelen van gespecialiseerde programma’s. ‘Daardoor kunnen er nieuwe toepassingen ontwikkeld worden waarmee we het nationaal en werelderfgoed beter kunnen begrijpen, behouden en visualiseren,’ aldus Robert van Langh, chair van het NICAS en Hoofd Conservering & Restauratie van het Rijksmuseum.

Restauratie van een schilderij bij het NICASBeeld: NICAS

Kennis op fundamenteel niveau verdiepen

Hoeveel schade zal een pastel oplopen als het vervoerd wordt naar een ander museum? Hoe kunnen we reinigingsmethodes ontwikkelen zonder de chemische balans in olieverfschilderijen te verstoren? Hoe gingen schilders als Jheronimus Bosch te werk? Dit zijn slechts enkele vragen waar wetenschappers binnen het NICAS onderzoek naar doen. Van ICT-technieken die de werkwijze van beroemde schilders als Bosch doorgronden, tot onderzoek naar de sociaalhistorische context waar geschilderde zalen als de Oranjezaal zijn ontstaan. Al deze aspecten komen samen binnen het NICAS. Door de samenwerking van de vakgebieden natuurwetenschappen, kunstgeschiedenis en conservering & restauratie kan integraal onderzoek gedaan worden. ‘Tot nu toe moesten natuurwetenschappers verspreid over het land ad hoc gezocht worden. Vanaf nu is alle expertise op één plek te vinden binnen het NICAS,’ aldus Louis Vertegaal, directeur NWO-gebied Chemische en Exacte Wetenschappen. Dit biedt een solide basis voor het ontwikkelen van betere restauratie- en conserveringstechnieken, het kiezen van optimale bewaaromstandigheden en voor het beter begrijpen van kunstobjecten en van hun geschiedenis.

Over het NICAS

Het NICAS is een samenwerking van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ,het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE), en de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Het NICAS zal een gezamenlijk onderzoeksprogramma en een duurzaam onderzoeksnetwerk opzetten dat verschillende disciplines samenbrengt. NWO heeft voor de eerste vijf jaar 5 miljoen euro ter beschikking gesteld. De toekenning van de eerste aanvraagronde voor nieuwe NICAS-projecten zal plaatsvinden in de herfst van 2015. Tevens wordt de idee van het NICAS gedragen door het Metropolitan Museum of Art in New York, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis, NFI en TI-COAST.

De lancering van NICAS vindt plaats op vrijdag 25 september, om 17:15 uur in het auditorium van het Rijksmuseum.


Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte Wetenschappen Geesteswetenschappen

Speerpunt

Thema: Creatieve industrie (2011-2014) Samenwerken in thema's (2011-2014) Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: