Nationale Wetenschapsagenda: Van drie conferenties naar één agenda

29 juni 2015

Op 5 juni leverde de KNAW haar juryrapport in bij de stuurgroep van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De bijna twaalfduizend vragen zijn vrijwel allemaal gegroepeerd (gevalideerd) onder 248 overkoepelende vragen. Deze vragen werden besproken tijdens drie conferenties op 16, 17 en 18 juni in Den Haag; de volgende stap op weg naar de Nationale Wetenschapsagenda. De KNAW heeft voor het validatieproces gewerkt met vijf validatiecommissies: natuurwetenschappen, biomedische wetenschappen, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, technische- (inclusief ingenieurs) wetenschappen.

logo NWA

Drie conferenties

Alle door de KNAW gevalideerde en geclusterde vragen zijn doorgeleid naar drie conferenties met als thema Science4Science, Science4Competitiveness, Science4Society. NWO was, samen met KNAW, VSNU en NFU mede-trekker van de Science4Science conferentie, waarin vooral vanuit de wetenschap naar de vragen is gekeken. In de twee andere conferenties, waar NWO ook bij betrokken was, zijn de vragen vanuit respectievelijk het economische en het maatschappelijke perspectief bekeken.

Peter Paul Verbeek, dagvoorzitter van de Science4Science conferentie, concludeerde aan het einde van de dag dat de meerderheid van de vragen door de aanwezige wetenschappers als relevante onderwerpen herkend werden. De vragen en thema’s blijken een uitstekende manier zijn om onderzoek op verschillende manieren (multi-, inter-, transdisciplinair) met elkaar te verbinden. Een van de uitdagingen zal worden om aan de ene kant de diversiteit en rijkheid van de ingediende vragen te behouden, maar aan de andere kant duidelijk te maken wat de grotere ‘thema’s’ zijn en handvatten te bieden voor eventuele keuzes.

Vervolg proces NWA

De tijdens de conferenties geleverde bijdragen worden verwerkt tot een rapportage per traject en aangeboden aan de stuurgroep van de NWA. De stuurgroep gaat vervolgens het proces inrichten om tot de uiteindelijke agenda te komen.


Bron: NWO