Wereldwijde impact Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges

19 maart 2015

De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986) is de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot een van de invloedrijkste schrijvers van de moderne wereldliteratuur. Deze ontwikkeling van perifere schrijver tot toonaangevend auteur in de wereldliteratuur is onderwerp van de bundel 'Una profunda necesidad en la ficción contemporánea: la recepción de Borges en la república mundial de las letras', en is met NWO-financiering uit de Vrije competitie tot stand gekomen.

Wereldwijde impact Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat een aantal studies naar Borges' receptie binnen en buiten Argentinië, het tweede een aantal tegendraadse interpretaties van Borges' oeuvre en het derde een aantal studies naar de impact van Borges' werk op schrijvers als Carlos Fuentes en Rafael Spregelburd. Aan de bundel werkten Borgesspecialisten van wereldfaam mee zoals Edna Aizenberg, Daniel Balderston, Nora Catelli en Beatriz Sarlo.

Maarten Steenmeijer is hoogleraar Spaanstalige Letterkunde en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze bundel is tot stand gekomen in het kader van het NWO-project A Deep Need in Contemporary Fiction: A Polysystemic Approach to the International Reception of Jorge Luis Borges, gefinancierd uit de Vrije competitie NWO Geesteswetenschappen.

Meer informatie

Brigitte Adriaensen, Meike Botterweg, Maarten Steenmeijer, Lies Wijnterp, Una profunda necesidad en la ficción contemporánea: la recepción de Borges en la república mundial de las letras. Madrid/Frankfurt am Main: Iberoamericana/Vervuert 2015


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Vrije competitie

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)