Toezicht op uitgaansleven zou positieve focus moeten hebben

19 augustus 2015

Modern toezicht in stedelijke uitgaansgebieden zou niet moeten worden overheerst door angst voor incidenten of ongewenst gedrag. De focus zou meer moeten liggen op de positieve kracht en de vrolijkheid die jongeren zelf ook ervaren als ze uitgaan. Dit is een van de conclusies die sociaal geograaf Irina van Aalst trekt op basis van haar project 'Surveillance in urban nightscapes' in het NWO-programma Maatschappelijk verantwoord innoveren. Zij maakte een film over haar onderzoek.

Via enquêtes, interviews en focusgroepen brachten ze in kaart hoe veilig de jongeren zich voelen onder welke omstandigheden. Een van de onderzoekers keek nachtenlang mee met de toezichthouders in de videoregistratiekamer. Op basis hiervan doet ze aanbevelingen voor toezicht zonder vooroordelen. Het nachtleven is belangrijk voor de stedelijke economie; er gaat veel geld in om en het kan de reputatie van een stad versterken. Voorwaarde is wel dat het veilig en vrolijk is in uitgaansgebieden. De MVI-onderzoekers hopen hieraan met hun onderzoek bij te dragen.

In Rotterdam is onderzoek gedaan naar de veiligheid van het nachtleven. Onderzoekers hopen met hun onderzoek daaraan bij te dragen.In Rotterdam is onderzoek gedaan naar de veiligheid van het nachtleven. Onderzoekers hopen met hun onderzoek daaraan bij te dragen.

Surveillance in urban nightscapes

Het onderzoeksproject Surveillance in urban nightscapes in het NWO-programma Maatschappelijk verantwoord innoveren staat onder leiding van dr. Irina van Aalst, sociaal geograaf aan de Universiteit Utrecht (UU). Technologische expertise komt van de Universiteit Twente (UT). De onderzoekers werken samen met stadsmarinier Rien van der Steenhoven van de gemeente Rotterdam, met de dienst Cameratoezicht van de gemeente Rotterdam en met de horeca-stewards, jongeren die de gemeente als gastheren inzet in het uitgaansleven. Bij het project zijn ook horecaondernemers Chiel Jongejan en Marcel Maan betrokken.

Programma Maatschappelijk verantwoord innoveren

Het programma Maatschappelijk verantwoord innoveren financiert en stimuleert onderzoek waarin bij het ontwerpen van nieuwe technologie direct gekeken wordt naar de ethische en maatschappelijke aspecten. In dit programma werken onderzoekers van verschillende wetenschapsgebieden met elkaar samen, bijvoorbeeld een ethicus, ingenieur en psycholoog.

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programma

Speerpunt

Samenwerken in thema's (2011-2014) Thema: Samenleven onder spanning (2011-2014)