Tentoonstelling onthult nieuwe ontdekkingen over gerestaureerd schilderij 'Saul en David'

Rembrandt? De zaak Saul en David

8 juni 2015

Op 11 juni 2015 onthult het Mauritshuis het gerestaureerde schilderij van Rembrandt 'Saul en David'. Het kunstwerk is zorgvuldig onderzocht en wordt voor het eerst sinds 2007 weer aan het publiek getoond. Deze tentoonstelling laat zien hoe, met behulp van de nieuwste apparatuur en onderzoeksmethodes, fascinerende ontdekkingen zijn gedaan over het ontstaan, de geschiedenis en de toeschrijving van het schilderij. NWO financierde het onderzoek in het kader van het programma Science4Arts.

NWO financierde het onderzoek naar het schilderij ‘Saul en David’ van Rembrandt. De tentoonstelling opent op 11 juni 2015 (Ivo Hoekstra, Mauritshuis)NWO financierde het onderzoek naar het schilderij ‘Saul en David’ van Rembrandt. De tentoonstelling opent op 11 juni 2015 (Ivo Hoekstra, Mauritshuis)

Prof. dr. Joris Dik (TU Delft) en zijn team gebruikten meerdere methoden en scanners om onderscheid in lagen en pigmenten te maken. Daaruit is onder meer gebleken dat Rembrandts schilderijen oorspronkelijk veel kleurrijker zijn geweest. Het schilderij Saul en David is een van de onderzoeksobjecten in het project Revisualizing late Rembrandt: Developing and Applying New Imaging Techniques van Joris Dik. Het onderzoek aan het schilderij komt bij de tentoonstelling aan de orde.


CSI: Mauritshuis

Het onderzoek naar het schilderij had veel weg van een 'Crime Scene Investigation'. Zo is het meesterwerk vermoedelijk tussen 1830 en 1869 in twee stukken gesneden en later weer in elkaar gezet. Met behulp van de nieuwste apparatuur en onderzoeksmethodes is duidelijk geworden dat het huidige schilderij uit niet minder dan 14 verschillende stukken doek bestaat: twee grote stukken van het oorspronkelijke doek (één met Saul en één met David), aangevuld met een oud doek (een kopie naar een portret van Anthony van Dyck) en andere repen aan de zijkanten van het schilderij. Het onderzoek wijst bovendien uit dat het oorspronkelijke schilderij groter is geweest. De tentoonstelling presenteert het oorspronkelijke formaat op verrassende wijze, door middel van een 3D-reproductie.

Tentoonstelling

Rembrandt? De zaak Saul en David is een tentoonstelling over wetenschappelijk onderzoek en restauratietechnieken. Bezoekers worden op interactieve wijze meegenomen langs de verschillende vraagstukken waar de restauratoren en experts op zijn gestuit bij het werken aan Saul en David. Het gerestaureerde doek wordt samen met zes bruiklenen (drie schilderijen en drie tekeningen) na jaren afwezigheid opnieuw gepresenteerd. De tentoonstelling is te zien van 11 juni tot 13 september 2015.

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen Chemische Wetenschappen Exacte Wetenschappen

Programma

Science4Arts

Speerpunt

Samenwerken in thema's (2011-2014) Thema: Creatieve industrie (2011-2014)