Slavernij in Azië onder de VOC

7 augustus 2015

De slavernij en slavenhandel in Nederlandse gebieden in Azië was omvangrijker dan die in West-Indië. Ook reikt het Aziatisch slavernijverleden verder terug: direct na de vestiging van Nederlanders in Azië, in de eerste helft van de zeventiende eeuw, begon de VOC op grote schaal slavenbezit te promoten en slavenhandel te drijven rond de Indische Oceaan en in de Indonesische archipel. Dat beschrijft Matthias van Rossum in zijn publicatie 'Kleurrijke tragiek', gefinancierd in het kader van het Vrije competitie-project 'Four centuries of labour camps'.

Onvrijheid kent veel verschillende vormen en Matthias van Rossum laat in zijn boek Kleurrijke Tragiek. De geschiedenis van slavernij in Azië onder de VOC zien dat slavernij onder de VOC grote overeenkomsten vertoonde met de Atlantische slavernij. Slavernij in Azië ging niet alleen gepaard met een omvangrijke slavenhandel rond de Indische Oceaan en in de Indonesische archipel, maar ook met oorlog en zelfs stedelijke mensenroof.

Nederlands-Aziatische slavernijgeschiedenis

'Kleurrijke tragiek' brengt het Nederlandse Aziatische slavernijverleden op toegankelijke wijze in beeld en plaatst het in een nieuw daglicht. Het schilderij toont een Hollandse koopman met slaven, mogelijk Indonesische archipel (Rijksmuseum)'Kleurrijke tragiek' brengt het Nederlandse Aziatische slavernijverleden op toegankelijke wijze in beeld en plaatst het in een nieuw daglicht. Het schilderij toont een Hollandse koopman met slaven, mogelijk Indonesische archipel (Rijksmuseum)

De recente aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden richt zich vooral op de koloniën in West-Indië. Rond de afschaffing van de slavernij in de Aziatische gebieden (in 1860) bleef het vrijwel stil. Matthias van Rossum maakt een eind aan deze toestand van vergetelheid met zijn boek. Het geeft een levendig beeld van de Nederlands-Aziatische slavernijgeschiedenis. Van Rossums onderzoek is voor een groot deel gebaseerd op gerechtelijke archieven, bronnen waaruit de verhalen van slaven, slaveneigenaren en andere hoofdrolspelers sprekend naar voren komen.

Dr. Matthias van Rossum is onderzoeker bij het IISG. In juli 2015 ontving hij Veni-financiering voor zijn project Between local debts and global markets: Explaining slavery in South and Southeast Asia, 1600-1800. Dit project toont dat het traditionele beeld van 'milde' en 'niet-economische' slavernij niet opgaat voor het uitgestrekte VOC-gebied en onderzoekt met VOC-archieven hoe slavenarbeid werd ingezet voor productie voor de wereldmarkt. Eerder wijdde hij zijn proefschrift al aan de VOC.

Over de publicatie

Matthias van Rossum, Kleurrijke Tragiek. De geschiedenis van de slavernij in Azië onder de VOC. Uitgeverij VerLoren, Zeven Provinciën Reeks XXXV. ISBN 9789087045173, verscheen 13 mei 2015 en kost 14 euro.

Meer informatie


Bron: IISG, Amsterdam

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Vrije competitie

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)