'Ons Erf - identiteit, erfgoed, culturele dynamiek' genomineerd voor E. du Perronprijs 2014

6 maart 2015

Journalist Warna Oosterbaan en fotograaf Theo Baart zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2014. De prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het begrip van de multiculturele samenleving. Het publieksboek 'Ons Erf - identiteit, erfgoed, culturele dynamiek' werd aangeboden bij de afsluiting van het onderzoeksprogramma Culturele dynamiek.

'Ons Erf - identiteit, erfgoed, culturele dynamiek' genomineerd voor E. du Perronprijs 2014

De uitreiking van de E. du Perronprijs vindt plaats op donderdagavond 2 april 2015 bij het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc) in Tilburg. Dan houdt Bas Heijne, onder meer columnist bij NRC Handelsblad, tevens de E. du Perronlezing met als thema 'maatschappelijke diversiteit in hedendaagse samenlevingen'. De overige genomineerden zijn de schrijvers Fikry El Azzouzi en Peter Vermeersch.

Het boek Ons Erf - identiteit, erfgoed, culturele dynamiek van Warna Oosterbaan met foto's van Theo Baart brengt de Nederlandse cultuur en erfgoed op 'verademende wijze' terug tot alledaagse proporties, meent de jury. De voormalig NRC-journalist Oosterbaan doet intelligent verslag van een project van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek dat onder meer 'de' Nederlandse identiteit en de culturele dynamiek onderzoekt. Oosterbaan zocht met sociologen, antropologen, historici en cultuurwetenschappers naar wat onze actuele en historische maatschappij kenmerkt. De foto's van Baart ondersteunen het beeld dat cultuur niet alleen betrekking heeft op het excellente en de historische Canon, maar ook en vooral op de Nederlandse alledaagsheid.

Culturele dynamiek

Veranderingen in de samenleving leiden ertoe dat mensen steeds opnieuw definiëren wat zij als hun culturele erfgoed ervaren. Onder 'cultureel erfgoed' verstaan we onder meer: onze gewoontes, rituelen en cultuuruitingen zoals verhalen, mode, fotografie. De projecten binnen het programma Culturele dynamiek bestudeerden hoe erfgoed ontstaat en zich ontwikkelt. Het publieksboek Ons erf van Warna Oosterbaan werd tijdens de afsluiting van het onderzoeksprogramma NWO-themaprogramma Culturele dynamiek aangeboden.

E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een sjaal van wollen loden gecombineerd met zacht satijn met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe en vervaardigd bij het TextielMuseum. In 2013 won Mohammed Benzakour de prijs voor zijn werk Yemma. Andere laureaten waren onder meer Koen Peeters (2012), Ramsey Nasr (2011), Alice Boot & Rob Woortman (2010), Abdelkader Benali (2009), Adriaan van Dis (2008) en Guus Kuijer (2007).

Meer informatie

De prijsuitreiking en de lezing zijn na aanmelding gratis toegankelijk voor belangstellenden.


Bron: Tilburg University

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen WOTRO Science for Global Development

Programma

Culturele dynamiek

Speerpunt

Thema: Culturele dynamiek (2007-2010) Samenwerken in thema's (2011-2014)