Nederlab maakt twaalf eeuwen geesteswetenschap doorzoekbaar

19 maart 2015

De eerste versie van Nederlab, een website met alle gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten van ongeveer 800 tot heden, is 13 maart officieel geopend door Antal van den Bosch, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Nederlab is gefinancierd uit het programma Investeringen NWO-groot.

De opening maakte deel uit van de officiële startbijeenkomst van CLARIAH. CLARIAH is een onderzoeksprogramma dat een digitale infrastructuur met grote verzamelingen data en software uit verschillende geesteswetenschappelijke gebieden bij elkaar brengt.

Nederlab

Nederlab maakt twaalf eeuwen geesteswetenschap doorzoekbaarNederlab bevat een grote verzameling Nederlandse teksten vanaf circa 800. De teksten zijn gemakkelijk te doorzoeken en te analyseren, waardoor veranderingen in taal en cultuur kunnen worden onderzocht. (CO3DM)

Nederlab bevat een grote verzameling Nederlandse teksten vanaf circa 800. De teksten zijn gemakkelijk te doorzoeken en te analyseren, waardoor veranderingen in taal en cultuur kunnen worden onderzocht.

In Nederlab kunnen onderzoekers en studenten alle gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten van ongeveer 800 tot heden doorzoeken en analyseren met gebruiksvriendelijke tekstanalysesoftware. Zo biedt Nederlab een laboratorium voor onderzoek naar de veranderingspatronen in de Nederlandse taal en cultuur.

Nicoline van der Sijs, hoogleraar Historische taalkunde van het Nederlands in de digitale wereld aan de Radboud Universiteit en (vanuit het Meertens Institiuut) projectleider van Nederlab, zei eerder over dit project: 'Nederlab moet de kloof dichten tussen de onderzoeksmethodes uit de digitale wereld en de gemiddelde geesteswetenschapper, om het zo maar uit te drukken. Het moet mogelijk worden om zowel eenvoudige als ingewikkelde onderzoeksvragen via Nederlab aan te pakken. Dus niet alleen: wanneer duikt dit of dat woord voor het eerst op, maar ook: wat werd er waar, wanneer en door wie geschreven over vrouwenemancipatie?'

CLARIAH

CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) kreeg in juli 2014 12 miljoen euro financiering uit het NWO-programma Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

Meer informatie


Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Speerpunt

Toegankelijk maken van hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten (2011-2014)