VU chemici ontwikkelen nieuwe techniek voor bepaling van chiraliteit moleculen

9 juli 2015

Een groep internationale wetenschappers, waaronder Maurice Janssen en Mohammad Rafiee Fanood van de VU, heeft een nieuwe manier ontwikkeld waarmee met een laser tegelijk de massa van een molecuul en de draairichting (links- of rechtsdraaiend) worden bepaald.

Het onderzoek, verricht door fysisch chemici van de VU en de Universiteit van Nottingham is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Deze doorbraak is belangrijk voor de ontwikkeling van effectieve moleculen in verschillende (industriële) toepassingen, variërend van veilige en effectieve medicijnen, tot medische diagnostiek en milieuvriendelijke pesticiden. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een VICI beurs en BAZIS subsidie van NWO Chemische Wetenschappen. 

Toepassingen

Chemicus Maurice Janssen, tot voor kort hoogleraar Moleculaire Fotodynamica en Energieoverdracht van het LaserLaB VU, leidde het experimentele team dat de opstelling heeft ontwikkeld en dat de experimenten heeft uitgevoerd. “We zijn erg verheugd met de richting die ons onderzoek is opgegaan. We gaan de nieuwe technologie nu snel verder doorontwikkelen om allerlei toepassingen op een veel breder gebied mogelijk te maken: zowel binnen de academische onderzoekswereld, als voor allerlei commerciële toepassingen.”

De nieuwe techniek heeft veel potentie. Het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van ‘groene’ pesticiden die gebruik maken van speciale feromonen die bijvoorbeeld schadelijke insecten afstoten. Sommige planten en bomen scheiden ook chirale moleculen uit als ze stress ervaren in hun leefomgeving, en via de detectie van de hoeveelheid van die chirale stress-moleculen kan een ecosysteem (preventief) in de gaten worden gehouden voordat wellicht grotere schade optreedt. In de voedings- en geurindustrie kan de techniek bijdragen aan de verdere ontwikkeling van reuk- en smaakstoffen.

Lees het persbericht van de Vrije Universiteit

Het artikel Enantiomer Specific Analysis of Multi-Component Mixtures by Correlated Electron Imaging-Ion Mass Spectrometry is gepubliceerd in Nature Communications.


Bron: NWO