Staatssecretaris Dekker reikt subsidies uit aan chemische start-ups

27 januari 2015

Acht wetenschappelijke start-ups ontvingen 14 januari jongstleden van staatssecretaris Sander Dekker een lening van 250.000 euro. Maar liefst vijf subsidies gingen naar chemische start ups: 3DPPM, MyLife Technologies, LUMICKS, Oncodrone en Madam Therapeutics. Daarnaast ontvangen zes chemische projectvoorstellen zogenaamde ‘fase-1’ financiering om een bedrijf op te zetten of haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de toepassing van innovatieve kennis.

Staatssecretaris Sander Dekker

De start-ups gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. De lening die de start-ups daarvoor ontvangen, wordt beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Ministerie van Economische Zaken (EZ). De leningen kunnen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld helpen om meer financiering van externe partijen aan te trekken.

De start-ups gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. De lening die  de start-ups daarvoor ontvangen, wordt beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Economische Zaken. De leningen kunnen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld helpen om meer financiering van externe partijen aan te trekken.

De volgende chemische projectvoorstellen zijn gehonoreerd voor ‘fase-1’ financiering: :

 • Plantics: Alternative plastics made from plants 
  Prof.dr. G. Rothenberg, Universiteit van Amsterdam
 • Ceramic Nanofiber Paper and Textile 
  Ir. G. Cadafalch Gazquez, Universiteit Twente
 • Magnetic separation at nanoscale 
  Prof.dr. A.P. Philipse, Universiteit Utrecht
 • Light-Emitting Silicon Quantum Dots 
  Dr.ir. J.M.J. Paulusse, Universiteit Twente
 • Generics by MCR 
  Prof.dr. A.S.S. Dömling, Rijksuniversiteit Groningen
 • Modulation of the Ubiquitin-Proteasome system 
  Prof.dr. H. Ovaa, Nederlands Kanker Instituut

Bron: NWO