Nieuwe klasse antibiotica ontwikkeld in Utrecht

14 december 2015

De onderzoeksgroep van chemicus en Vidi laureaat dr. Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht heeft een nieuwe klasse semi-synthetische antibiotica ontwikkeld. Dat publiceerden de onderzoekers onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of the American Chemical Society'.

De nieuwe antibiotica zijn door Martin en zijn groep ontwikkeld op basis van het natuurlijk voorkomende antimicrobiële peptide nisine, dat effectief is tegen veel Gram-positieve bacteriën. Omdat nisine in het menselijk lichaam zeer onstabiel is, zocht Martin naar antibacteriële nisine-derivaten, die door hun aangepaste eigenschappen wel langere tijd stabiel zijn in menselijk bloed.

De nieuw ontwikkelde antibiotica vertonen hoge antibacteriële activiteit tegen vancomycine-resistente bacteriën, vergelijkbaar met de antibiotica die momenteel in de kliniek als laatste redmiddel worden gebruikt. Door hun hoge antibacteriële activiteit, en doordat het antibacteriële werkingsmechanisme van de nieuw ontwikkelde antibiotica zeer anders is dan de huidige klinisch gebruikte antibiotica, vormen zij veelbelovende kandidaten voor verdere ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Over Nathaniel Martin

Dr. Nathaniel Martin studeerde en promoveerde in zijn geboorteland Canada. Na een driejarige postdoc aan de University of Berkeley (Verenigde Staten) kwam hij naar Nederland, waar hij sinds 2007 werkzaam is aan de Universiteit Utrecht. In 2010 startte hij met zijn Vidi project ‘Binding to Bacterial Building Blocks’, dat werd toegekend door NWO. Met zijn startup Synamp Pharmaceuticals won Martin onlangs de Venture Challenge van de Top Sector Life Sciences.

Bron:
Publicatie: J. Am.
Chem. Soc. 2015, 137, 9382–9389

Onderzoekers Universiteit Utrecht winnen Venture Challenge

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Chemische Wetenschappen