ERC Grants voor chemici

14 december 2015

Onlangs maakte de European Research Council (ERC) de toekenningen van de Starting Grant competitie 2015 bekend. De beurs is bedoeld om aanstormend talent in staat te stellen een eigen onderzoeksgroep op te starten.

Vijf Nederlandse chemici mogen met een bijbehorend bedrag van 1,5 miljoen euro aan de slag. Verscheidene van deze excellente onderzoekers ontvingen al eerder steun van NWO Chemische Wetenschappen.

Overzicht Laureaten:

 • Arjen Houtepen (TUD)
  Houtepen gaat onderzoek doen naar het elektronisch doteren van poreuze halfgeleidende materialen, met name films van colloïdale quantum dots.
 • Hyun Youk (TUD)
  Hyun Youk zal de beurs gebruiken om meercellige levende structuren te bouwen die informatie verwerken.
 • Katalin Barta (RUG)
  Barta gaat nieuwe methodes ontwikkelen voor de duurzame omzetting van hernieuwbare grondstoffen naar voor de industrie relevante chemicaliën.
 • Bert Janssen (UU)
  Janssen zal de beurs gebruiken om door middel van het bestuderen van complexe eiwit-eiwit interacties beter inzicht te verkrijgen in hoe cellen precies met elkaar communiceren.
 • Tom de Greef (TUE)
  De Greef beoogt met zijn onderzoek meer inzicht te verkrijgen in de moleculaire processen van biochemische netwerken in de cel.Bron: NWO