Eiwit bepaalt startplek RNA polymerase

26 januari 2015

Onderzoekers Marc Timmers en Maria Koster (UMCU) hebben een antwoord gevonden op de vraag hoe RNA polymerase kan bepalen welk DNA precies overschreven moet worden. Het artikel met hun bevindingen: ‘Regulation of anti-sense transcription by Mot1p and NC2 via removal of TATA-binding protein (TBP) from the 3′-end of genes’ is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nucleic Acids Research. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een in 2008 aan Timmers toegekende TOP subsidie van NWO Chemische Wetenschappen.

Slechts een klein gedeelte (~1.5%) van ons DNA wordt gebruikt voor de synthese van boodschapper RNA voor eiwitten. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het RNA-polymerase  weet welk DNA wel en niet overgeschreven moet worden. Koster en Timmers hebben een antwoord op deze vraag gevonden door onderzoek in gistcellen. Het TATA-bindende eiwit, TBP, bepaalt de startplek voor RNA polymerase.

Maar wat nu als TBP op de verkeerde plek aan DNA bindt? In dat geval wordt TBP verwijderd door de gezamenlijke actie van het NC2- eiwitcomplex en het ATP-afhankelijke Mot1p. Dit voorkomt de vorming van niet-coderende boodschappers, die schadelijk zijn voor cellen.

Deze eiwitten zijn zo sterk geconserveerd  in de evolutie, dat dit mechanisme universeel is voor alle eukaryoten. Zo draagt onderzoek aan gist bij aan inzicht in onszelf.   

Schematische weergave van verwijdering van het TATA-binding protein (TBP) door Mot1p and NC2


Bron: NWO