Chemicus Maaike Kroon New Scientist Wetenschapstalent 2015

28 september 2015

Maaike Kroon, hoogleraar scheidingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven en NWO Vidi-laureaat, is donderdagavond 24 september uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2015. De prijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, is een initiatief van het populairwetenschappelijke magazine New Scientist. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan maakte de winnaar bekend tijdens een bijeenkomst over toponderzoek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Maaike Kroon (35) promoveerde in twee jaar tijd cum laude in de chemische technologie aan de TU Delft. In 2011 startte ze als jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland aan de TU Eindhoven. Daar tuigde ze een onderzoeksgroep op voor onderzoek naar efficiënte scheidingsmethoden om (afval)stromen te zuiveren en waardevolle materialen terug te winnen. Naast haar onderzoeksactiviteiten zet ze zich in voor wetenschapsbeleid, onder meer als lid van de Jonge Akademie.

Maaike Kroon heeft in 2013 van NWO Chemische Wetenschappen een KIEM premie toegekend gekregen voor onderzoek naar benutting van groente- en fruitafval. Daarnaast ontving zij in 2014 de prestigieuze Vidi van Technologiestichting STW, bedoeld om haar eigen onderzoekslijn op te zetten. Zij gaat hiermee op zoek naar nieuwe, hernieuwbare oplosmiddelen om het afval dat ontstaat bij het bewerken van biomassa op een nuttigere manier te hergebruiken.

‘Maaike Kroon combineert een indrukwekkend wetenschappelijk talent met een passie voor duurzaamheid,’ aldus Rinnooy Kan. ‘Een onderzoeker om te koesteren!’

Lees verder op de website van New Scientist

Bron: NWO