Chinees-Nederlands onderzoek krijgt nieuwe impuls

15 december 2015

Vicepresident ZHANG Yaping van de Chinese Academy of Sciences (CAS) en NWO-voorzitter Jos Engelen hebben een nieuw Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Dit gebeurde tijdens een bezoek van een CAS-delegatie aan NWO. Al eerder in oktober ondertekende NWO een ander MoU met de National Natural Science Foundation of China (NSFC), tijdens het staatsbezoek van het Koninklijk paar aan de Volksrepubliek China. Voor elk onderzoeksprogramma investeert NWO 1,5 miljoen euro per jaar. Aan Chinese zijde wordt een vergelijkbare investering gedaan.

Vicepresident ZHANG Yaping van de Chinese Academy of Sciences (CAS) en NWO-voorzitter Jos Engelen ondertekenen het Memorandum of Understanding in het bijzijn van een Nederlandse en een Chinese delegatieVicepresident ZHANG Yaping van de Chinese Academy of Sciences (CAS) en NWO-voorzitter Jos Engelen ondertekenen het Memorandum of Understanding

Het nieuwe onderzoeksprogramma met CAS past in het verlengde van het Joint Scientific Thematic Research Programme (JSTP), een gezamenlijk onderzoeksprogramma van drie Chinese partners en Nederland. Het JSTP-programma bood financiering van gezamenlijke onderzoeksprojecten en seminars. Het doel was duurzame samenwerking tussen onderzoekers uit beide landen te bevorderen. Het JSTP-programma is in 2009 gestart en onlangs is de zesde en laatste ronde afgerond. Vanuit het JSTP-programma zijn er meer dan dertig onderzoeksprojecten gestart en vonden er bijna twintig seminars plaats.

Call for proposals in 2016 ‘The Future of Brain & Cognition’

NWO en CAS willen hun samenwerking in de komende jaren verder intensiveren en gaan daarom nu een onderlinge MoU aan. Dit jaar is al een eerste Call for proposals uitgebracht voor het thema ‘Stem Cell Research’. Onlangs zijn vier onderzoeksprojecten toegekend. In 2016 zal het thema ‘The Future of Brain & Cognition’ zijn. In 2017 zal een call worden gepubliceerd op het gebied van Supramoleculaire chemie en katalyse. Met meer dan honderd onderzoeksinstituten en drie universiteiten is wetenschappelijke excellentie leidend voor CAS. CAS staat dan ook hoog in diverse ranglijsten van wetenschappelijke kwaliteit.

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen Chemische Wetenschappen Hersenen, Cognitie, Gedrag

Programma

Samenwerking China (JSTP)

Speerpunt

Internationaal samenwerken (2011-2014)

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: