Bussemaker bezoekt Utrechtse Zwaartekrachtprojecten

1 september 2015

Minister van OCW Jet Bussemaker bezocht maandag 31 juli alle onderzoeksprojecten die aan de Universiteit Utrecht worden uitgevoerd met financiering vanuit het programma Zwaartekracht. Ook NWO-voorzitter Jos Engelen was daarbij aanwezig.

afbeelding zwaartekracht programma

Het bezoek ging vooraf aan de opening van het academisch jaar van de universiteit, waar Bussemaker de openingsrede verzorgde. Utrecht coördineert vier van de in totaal twaalf Zwaartekrachtprojecten:

Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion
Netherlands Earth System Science Centre
Cancer Genomics Centre Netherlands
Consortium on Individual Development

Over Zwaartekracht

Het Zwaartekrachtprogramma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW met 50 miljoen euro per jaar. NWO is verantwoordelijk voor de beoordeling en selectie van financieringsaanvragen. Het geld is bestemd voor ambitieuze onderzoeksprogramma's die de potentie hebben internationale doorbraken tot stand te brengen. De onderzoeksconsortia leveren daarnaast een substantiële bijdrage aan het opleiden van talentvolle onderzoekers. Ze krijgen financiering voor personeel en voorzieningen voor maximaal tien jaar.

De eerste twee aanvraagrondes voor Zwaartekracht waren in 2012 en 2013. Volgend jaar komt er een derde ronde. Het programma loopt tot 2026. Meer informatie staat op www.nwo.nl/zwaartekracht.


Bron: Universiteit Utrecht