Buitenlandse Zaken verhoogt bijdrage aan Nederlands Polair Programma

7 september 2015

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft tijdens zijn bezoek aan Spitsbergen toegezegd de bijdrage van zijn ministerie aan het Nederlands Polair Programma (NPP) te verhogen. Koenders was op Spitsbergen om de door NWO medegefinancierde SEES-expeditie te ontvangen.

Het Nederlands Polair Programma financiert wetenschappelijk onderzoek in en naar de poolgebieden.  NWO is verantwoordelijk voor de uitvoering van het poolprogramma. Naast BuZa zijn ook de ministeries van OCW, I&M en EZ bij het NPP betrokken. Het poolprogramma heeft een budget van 3,7 miljoen euro. Het vorig jaar geformuleerde strategisch toekomstplan van het NPP bevat de ambitie het budget te laten groeien.

Geslaagde expeditie

De SEES expeditie ging naar een afgelegen eiland van de Spitsbergen-archipel, waar al in de jaren zeventig Nederlands onderzoek plaats vond. Wetenschappers van heel uiteenlopende disciplines, zoals glaciologen, ecologen, zeebiologen en archeologen, onderzochten daar wat er in de tussentijd is veranderd. Daarnaast wilde de expeditie aandacht genereren voor het poolonderzoek en de kennis bij het grote publiek vergroten over de kwetsbaarheid van het Noordpoolgebied.

De expeditie heeft ruimschoots aan de verwachtingen voldaan. Nu is het wachten op de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek: de onderzoekers hebben gegevens en data mee naar huis genomen die over een tijd hopelijk de weg vinden naar publicatie in aansprekende wetenschappelijke tijdschriften.

Van links naar rechts: Maarten Loonen (initiatiefnemer vanuit Arctisch Centrum), Liesbeth Noor (NWO), Helga van Leur (weerpresentatrice), Ramsey Nasr (dichter), Dick van der Kroef (NWO), Monique de Vries (Nederlandse Poolcommissie), Peter Kuipers Munneke (onderzoeker/weerpresentator), Stientje van Veldhoven (D66). © Fred van OlphenVan links naar rechts: Maarten Loonen (initiatiefnemer vanuit Arctisch Centrum), Liesbeth Noor (NWO), Helga van Leur (weerpresentatrice), Ramsey Nasr (dichter), Dick van der Kroef (NWO), Monique de Vries (Nederlandse Poolcommissie), Peter Kuipers Munneke (onderzoeker/weerpresentator), Stientje van Veldhoven (D66)

Zie ook


Bron: NWO