ASTRON: Staatssecretaris Dekker van OCW opent nieuw gebouw ASTRON

16 maart 2015

Op maandag 16 maart 2015 is het nieuwe gebouw van ASTRON in Dwingeloo officieel geopend door staatssecretaris Dekker van OCW. Als onderdeel van de openingsceremonie ondertekende de staatssecretaris een letter of intent voor de Square Kilometre Array. Hiermee geeft Nederland aan nauw betrokken te blijven bij voorbereidingen voor dit project.

De bouw van een nieuwe vleugel en het opknappen van het bestaande gebouw van het ASTRON-kantoor is in april 2012 van start gegaan. Naast de openingsceremonie heeft de staatsecretaris de LOFAR telescoop en de Westerbork Radio Telescoop bezocht en een goede indruk gekregen van de wereldklasse instrumenten van ASTRON. Een belangrijke pijler van het werk van ASTRON is de voorbereiding op de bouw van de Square Kilometre Array (SKA). De SKA is een internationale radiotelescoop die vanaf 2018 in Australië en Zuid-Afrika gebouwd gaat worden.

Over Square Kilometre Array

Introductiefilmpje Square Kilometre Array. Klik op de afbeelding om de video te bekijken op Youtube (opent in nieuw venster)Introductiefilmpje Square Kilometre Array. Klik op de afbeelding om de video te bekijken op Youtube

De Square Kilometre Array (SKA), wordt 's werelds grootste en meest krachtige radiotelescoop. De bouw ervan in zowel Zuid-Afrika als Australië start in 2018 en SKA zal vanaf 2020 beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren en sterrenstelsels ontstonden. ASTRON leidt de internationale consortia belast met de ontwikkeling van de Low Frequency Aperture Array (LFAA) en de Mid Frequency Aperture Array (MFAA) en ontving hiervoor 12 miljoen euro in 2014, als onderdeel van de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten.


Bron: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy