Winnaars Bio Art & Design Award exposeren kunstproject

BAD Award verenigt kunst en wetenschap

10 november 2015

De drie kunstenaars die in mei 2015 een Bio Art & Design Award (BAD Award) ontvingen, exposeren hun prijswinnende kunstproject van 27 november tot 7 februari 2016 in Eindhoven op de tentoonstelling Body of Matter.

De jonge kunstenaars ontvingen elk 25.000 euro om hun idee samen met een vooraanstaand Nederlands onderzoeksteam uit te werken. Het leverde kunst op met hippe organen, drones en bacteriën.
Zo toont The Art of Deception van Isaac Monté en prof.dr. Toby Kiers (Evolutionaire Biologie, VU) een selectie varkensharten die esthetisch gemanipuleerd en getransformeerd zijn in volledige functionerende mensenharten, als verwijzing naar schoonheid die (letterlijk) van binnen zit.

The Art of Deception - Isaac MontéHart tijdens het decellularisatieproces

Drones with Desires, door Agi Haines, dr. Marcel de Jeu en dr. Jos van der Geest (Neurowetenschappen, Erasmus MC) onderzoekt de dunne scheidslijn tussen natuurlijk en kunstmatig, door een machine met ingebouwde menselijke herinneringen te creëren; een drone bestuurd door je eigen brein.

Drones with Desires - Agi HainesAfbeelding van Agi Haines’ hersenen

Emma Conley en dr. Guus Roeselers (Microbiologie & Systeembiologie, TNO) onderzochten met The MSA: Microbiome Security Agency een toekomst waarin je privacy gevaar loopt door je eigen biologische data. Ze ontwikkelden een DIY-toolkit voor het manipuleren van je eigen microbioom.

The MSA: Microbiome Security Agency - Emma ConleyStill van twee Microbiome Security Agents, aangesteld om mensen aan te sporen hun bacteriële data in te leveren bij de Bacteria Bank

Body of Matter
Op de Body of Matter tentoonstelling worden de drie winnaars van 2015 vergezeld door twee eerdere BAD Award winnaars (Špela Petrič en Charlotte Jarvis) en vijf andere kunstenaars op het gebied van biokunst en -design: Maarten Vanden Eynde, Floris Kaayk, Orion Maxted, Kirstin Neidlinger en Hongjie Yang.

Body of Matter toont het werk van tien kunstenaars die onze ideeën over het lichaam verder brengen. Ze doen onderzoek naar de materialiteit en stimulatie ervan, kwantificeren het met behulp van technologie, integreren het met lichaamsvreemde materie en simuleren de vergankelijkheid ervan. De kunstenaars in Body of Matter breiden de collectieve kennis van het lichaam uit door zintuigelijke ervaringen te creëren voor de bezoekers. Ze doen dat met gebruik van wetenschappelijke disciplines als Microbiologie, Neurowetenschap, Genomics en weefselkweek; studiegebieden die het gedrag van menselijke cellen en de functies van het lichaam kunnen verbeteren, beschermen, volgen, stimuleren en repliceren. De kunstenaars gebruiken theater performance, video, kunstmatige intelligentie, drones, kankercellen, darmbacteriën en varkensharten.

BAD Award
De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers, die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met biokunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap.

De BAD Award 2015 wordt mogelijk gemaakt door NWO, ZonMw, Waag Society, MU, TU/e en BioArt Laboratories. De BAD Award is een voortzetting van de Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA) die tussen 2010 en 2013 internationaal naam maakte. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatievelingen die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden van de biologie.

Tentoonstelling Body of Matter
De tentoonstelling vindt plaats bij MU, Torenallee 40-06, Eindhoven en is vanaf 27 november 20 uur t/m 7 februari te zien.

Bron: NWO