3 Nieuwe projecten Open Programma

21 april 2015

Het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen heeft 3 aanvragen in het Open Programma goedgekeurd.

DNA damage leads to neurodegeneration via metastable protein
Dr. S. Bergink, UMCG
Patiënten met problemen in het herstel van beschadigd DNA zijn vaak ernstig ziek. Een van de veel voorkomende ziektebeelden is neurodegeneratie. Er is een oorzakelijk verband tussen DNA-schade en neurodegeneratie. DNA-schade kan een hoofdoorzaak van algemene neurodegeneratie zijn omdat DNA-schade langzaam ophoopt terwijl we ouder worden. Aangezien DNA voor eiwitten codeert en ‘foute’ of toxische eiwitten ook tot neurodegeneratie kan leiden, vermoeden we dat DNA schade in deze onstabiele toxische eiwitten resulteert, met neurodegeneratie als gevolg.

Ageing in the light: the effect of light pollution on the rate of ageing in wild animals
Prof. dr. M.E. Visser, NIOO
Leven onze vogels korter omdat het ’s nachts nooit meer donker is? Door nachtelijke verlichting veranderen dieren hun dagelijks activiteitenpatroon. Deze verstoring van de natuurlijke dag-nacht cyclus kan verregaande consequenties hebben voor de fysiologie en de snelheid van veroudering bij dieren.

The transcriptional architecture of nematode-virus interactions in natural C. elegans populations
Dr. J.E. Kammenga, WUR
Nematoden zijn kleine wormpjes (1-2mm) die in groten getale in de bodem voorkomen. Ze spelen een belangrijke rol in het behoud van bodembiodiversiteit. We weten nog maar weinig over de invloed van ziekteverwekkers op nematoden. Pas in 2011 is het eerste virus ontdekt in de nematode Caenorhabditis elegans. Dit project bestudeert de genetische architectuur van de nematode-virus interactie. Aangezien C. elegans een belangrijk model is voor humane ziekten kan het onderzoek ook bijdragen aan een beter inzicht in het mechanisme van humane virus infecties.


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen

Programma

Open programma

Speerpunt

Vrij onderzoek