Achttien jonge wetenschappers naar het buitenland met Rubicon van NWO

2 april 2015

Achttien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

De talentvolle wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar het tegengaan van ijsvorming op windmolens, hoe zangvogels slapend hun lied leren en de vroege verspreiding van Dante's Divina Commedia. De talentvolle onderzoekers gaan aan de slag aan gerenommeerde instituten zoals het Amerikaanse Harvard, het Duitse Helmholtz Zentrum München en het Zweedse Karolinska Institute. In de lijst met toekenningen staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

In de derde en laatste ronde van 2014 dienden 121 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. Achttien daarvan hebben nu van NWO een beurs toegekend gekregen. Veertien laureaten gaan voor 24 maanden, twee voor 18 maanden en twee voor 12 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse instelling. Tien van hen gaan naar de Verenigde Staten, vijf naar Duitsland, twee naar het Verenigd Koninkrijk en één naar Zweden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

Bron: NWO