27 miljoen voor nationaal expertisecentrum data-intensief wetenschappelijk onderzoek

8 oktober 2015

De inzet van computer- en datatechnologie is van groot belang om grote maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, zullen daarom verder investeren in het Netherlands eScience Center (NLeSC). NLeSC is het nationale expertisecentrum voor het gebruik van Big Data in wetenschappelijk onderzoek. NLeSC is onderdeel van de langetermijnstrategieën op het gebied van Big Data van zowel SURF als NWO.

Overeenkomst SURF-NWO-NLeSC. Beeld: Martijn van DamSamenwerking in wetenschappelijk Big Data onderzoek. Vlnr: Erik Fledderus (SURF), Wilco Hazeleger (NLeSC), Hans de Groene (NWO). Beeld: Martijn van Dam

Opnieuw vijf jaar financiering

Hans de Groene, algemeen directeur NWO, en Erik Fledderus, algemeen directeur SURF, hebben op donderdag 8 oktober een overeenkomst getekend om het Netherlands eScience Center opnieuw voor vijf jaar te financieren. De overeenkomst verzekert NLeSC van een basisfinanciering van 5,4 miljoen euro per jaar. Het merendeel van dit geld zal worden toegekend aan samenwerkingsprojecten in de Nederlandse wetenschap. NLeSC heeft in de afgelopen vier jaar ruim 50 Big Data-projecten opgestart. Nieuwe digitale technologie wordt ontwikkeld in vele onderzoeksgebieden, van de levenswetenschappen en de geesteswetenschappen tot aan de natuurkunde.

eScience-team helpt onderzoekers

NLeSC beschikt daarnaast over een team experts in digital science die samenwerken met onderzoekers aan Big Data-vraagstukken. Deze zogenoemde eScience Research Engineers zijn wetenschappers met een drive om onderzoek te doen. Tegelijkertijd zijn ze experts in geavanceerde computertechnologie en datawetenschap. De overeenkomst tussen NWO en SURF maakt een volgende generatie projecten mogelijk en garandeert de ontwikkeling en beschikbaarheid van nieuwe eScience Research Engineers voor de toekomst.

Veel nieuwe Big Data-projecten

Wilco Hazeleger, directeur van NLeSC, is blij met de nieuwe overeenkomst: “Deze financiering voor de komende vijf jaar stelt ons in staat om veel nieuwe projecten in verschillende onderzoeksgebieden op te starten, om trainingen te geven en om Big Data-ontwikkelingen nationaal en internationaal af te stemmen. Dit is goed nieuws voor NLeSC en iedereen in Nederland die zich bezig houdt met Big Data.”

Meer over


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: