21 startende wetenschappers naar buitenland met Rubicon

7 juli 2015

21 veelbelovende jonge wetenschappers gaan met financiering uit het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO veelbelovende onderzoekers de mogelijkheid internationale ervaring op te doen als opstap voor een verdere wetenschappelijke carrière.

De onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar de relatie tussen slaapstoornissen en psychose, het dynastieke familiebedrijf van de Nassau’s en de vraag hoe je DNA netjes kunt opvouwen. De onderzoekers gaan aan de slag bij gerenommeerde instituten, waaronder de Britse University of Cambridge, de Amerikaanse Princeton University en de Duitse Humboldt-Universität. In de lijst met toekenningen staan korte beschrijvingen van alle gehonoreerde onderzoeksprojecten.


Rubicon

De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.

In deze eerste ronde van 2015 dienden 97 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. 21 aanvragers hebben nu van NWO een beurs toegekend gekregen. 11 Rubicon-laureaten gaan naar de Verenigde Staten, 6 naar Duitsland, 1 naar Australië, 2 naar het Verenigd Koninkrijk en 1 naar Zwitserland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

NWO-breed Exacte Wetenschappen Natuurkunde Sociale en Geesteswetenschappen Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen Chemische Wetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Medische Wetenschappen Aard- en Levenswetenschappen Exacte en Natuurwetenschappen

Programma

Rubicon

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)