Winnaars Bio Art & Design Award exposeren in Matter of Life

17 november 2014

Drie kunstprojecten die in mei bij NWO een Bio Art & Design Award ontvingen, exposeren van 28 november tot 22 februari 2015 in Strijp-S, Eindhoven. Onderwerpen zijn: ingrijpen in de evolutie door het creëren van de perfecte duif, voedselwinning uit giftig afval en de creatie van nieuwe leefomgevingen voor levende wezens in de Noordzee. De BAD Award is een wedstrijd die de kloof tussen (bio)kunst en wetenschap wil dichten.

‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ Credits: Joe Plommer

Vici-laureaat Jan Komdeur van de vakgroep ecologische en evolutionaire studies van de Rijksuniversiteit Groningen laat samen met de Londsense Studio PSK ‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ zien. Dat is een  fictief toekomstscenario waarin genetisch gemodificeerde postduiven worden ingezet bij het veilig overbrengen van kostbare biotechnologische informatie.

‘Fungi Mutarium’ maakt voedsel uit plastic en giftig afval. Credits: Joe Plommer

De vakgroep microbiologie van de Universiteit Utrecht creëert in samenwerking met kunstenaars Julia Kaisinger en Katharina Unger uit Wenen voedsel dat ze met behulp van schimmels uit plastic en giftig afval winnen in hun ‘Fungi Mutarium’.

Klaas Timmermans (NIOZ-Zeewiercentrum) en kunstenares Špela Petrič: 'Naval Gazing'

Onderzoeker Klaas Timmermans, projectleider van het NIOZ-Zeewiercentrum creëerde samen met kunstenares met Špela Petrič  met ‘Naval Gazing’ een kunstmatige biotoop. Die wordt meegevoerd door wind en stroming terwijl allerlei organismen zich er aan hechten. Deze ‘habiton’ is een eerste stap naar de ontginning van de Noordzee.

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 28 november vanaf 20 uur. Naast de drie BAD-winners worden zes andere projecten op het gebied van biokunst gepresenteerd.

Over de BAD Award

De Bio Art & Design Award 2014 is een stimulans voor jonge kunstenaars en ontwerpers die in samenwerking met levenswetenschappers  de grenzen van kunst en wetenschap verleggen. De De BAD Award is een initiatief van NWO en ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU en BioArt Laboratories in Eindhoven.


Bron: NWO