Winnaars Bio Art & Design Award bekend

Gezamenlijk persbericht MU, ZonMw, NWO en Waag Society

16 mei 2014

Ingrijpen in de evolutie door het creëeren van de perfecte duif, voedselwinning uit giftig afval en nieuwe leefomgevingen op de grens van zoet en zout water waarin de vier culturen van mensen, planten, vis en schaaldieren samenkomen. Deze drie projecten, ieder goed voor 25.000 euro, werden vanmiddag (vrijdag 16 mei) bij NWO in Den Haag, door de vijfkoppige internationale jury uitgeroepen tot winnaars van de Bio Art & Design Awards.

Juryvoorzitter, schrijver en curator William Myers roemde ze om het feit dat ze alle drie “uitdrukking geven aan thema’s van de 21ste eeuw, het tijdperk van schaarse bronnen, het delen van informatie en klimaatverandering”.

De internationale jury, naast Myers bestaande uit Hans Clevers (KNAW), Geert Verbeke (Verbeke Foundation), Karen Verschooren (Z33) en Hub Zwart (Centre for Society and the Life Sciences) koos de winnaars uit elf teams van samenwerkende internationale kunstenaars/ontwerpers en wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen.

Met het prijzengeld dienen de drie winnende teams hun plan komend half jaar uit te voeren. Aansluitend worden de drie projecten vanaf 28 november 2014 tot en met 22 februari 2015 tentoongesteld bij MU op Strijp S in Eindhoven.

Met ‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ wil de Londense Studio PSK in samenwerking met professor Jan Komdeur van de Universiteit Groningen van de vakgroep voor ecologische en evolutionaire studies het debat stimuleren rondom het eind van de natuurlijke selectie en de invloed van menselijke inmenging in de evolutie van bepaalde soorten. In een speculatief verhaal dat zich afspeelt in ‘offline’ India schetsen zij de rol die een zwerm postduiven kan spelen in het verspreiden van gecodeerde biotechnologische informatie.

Met ‘Growing food from toxic waste’ willen de Oostenrijkse Julia Kaisinger en Katherina Unger in samenwerking met professor Han Wösten van de vakgroep microbiologie van de Universiteit Utrecht de productie van voedsel revolutionair veranderen. Ze stellen voor om een technologie te ontwikkelen om de 280 miljoen ton plastic afval dat we jaarlijks produceren om te vormen tot humus voor eetbare paddenstoelen.

De ‘Four Cultures’ die de Sloveense Špela Petrič voorstelt in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee draait om de creatie van kunstmatige leefomgevingen voor levende wezens in de Noordzee. Petrič ziet de zee als de laatste grens die we nog niet echt veroverd hebben. Haar project is een eerste stap in die richting als een soort positieve kolonisatie die alle betrokken levensvormen ten goede komt.

De Bio Art & Design Award is een voortzetting van de succesvolle Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA) waarmee tussen 2010 en 2013 tien teams van biokunstenaars en wetenschappers internationaal naam maakten. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt.

Naast een nieuwe naam heeft de Bio Art & Design Award dit jaar ook nieuwe partners gevonden in de onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), kunstruimte MU en Bio Art Laboratories in Eindhoven. De nieuwe naam sluit aan bij de verbreding van de prijs naar het totale werkveld van de levenswetenschappen, waar dat zich voorheen beperkte tot genomics.Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen Geesteswetenschappen ZonMw (gebied)

Speerpunt

Bevorderen van kennisbenutting (2011-2014)

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: