Wilco Hazeleger nieuwe directeur Netherlands eScience Center

25 maart 2014

Prof. Wilco Hazeleger is benoemd als directeur van het Netherlands eScience Center (NLeSC). Prof. Hazeleger is op dit moment hoofd van de afdelingen Mondiaal en Regionaal Klimaat van het KNMI en hoogleraar aan de Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. Per 1 juli 2014 begint hij zijn nieuwe rol als eindverantwoordelijke voor de activiteiten van NLeSC.

Prof. dr. ir. W. (Wilco) HazelegerProf. dr. ir. W. (Wilco) Hazeleger

eScience behelst het effectief uitvoeren van data- en rekenintensief wetenschappelijk onderzoek met behulp van geavanceerde ICT. NLeSC fungeert als brug tussen ICT en wetenschap: door het vertalen van Big Data vraagstukken naar nieuwe, op multidisciplinair onderzoek gebaseerde, oplossingen, maakt NLeSC wetenschappelijke doorbraken en innovatie mogelijk.

 

Gelegen op het Amsterdam Science Park, een bakermat voor wetenschappelijk onderzoek en de campus met de grootste concentratie van exacte wetenschappen in Nederland, werkt NLeSC als een netwerkinstituut. In door NLeSC gefinancierde projecten wordt nauw samengewerkt met academische partijen en het bedrijfsleven. NLeSC is een initiatief van SURF en NWO.

 

Prof. Hazeleger ziet een mooie toekomst tegemoet voor het eScience Center: 'NLeSC speelt een centrale rol op het raakvlak van wetenschap en digitale technologie. Het is nu al succesvol en zal zich verder ontplooien in het ondersteunen en ontwikkelen van eScience tools en concepten.'

 

Over prof. dr. ir. W. (Wilco) Hazeleger

 

Wilco Hazeleger (1971) is hoofd van de afdelingen Mondiaal en Regionaal Klimaat bij het KNMI. Hij studeerde meteorologie aan de Wageningen Universiteit en promoveerde in de fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht. Na zijn promotie werkte hij enkele jaren aan de Columbia University in New York. Hij is aan de Wageningen Universteit verbonden als bijzonder hoogleraar Klimaatdynamica. Hij is actief in klimaatonderzoek en heeft ruime ervaring in gebruik van numerieke klimaatmodellen en analyse van klimaatdata. Hij is lid van diverse verschillende wetenschappelijke adviescommissies, zoals die van het UK MetOffice en het ECMWF, het Europese weercentrum. Hij leidt een Europees consortium, van ongeveer 20 onderzoeksinstellingen, universiteiten en ‘high-end computing’ centra, dat een mondiaal aardsysteemmodel ontwikkelt en gebruikt.

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: