Ruim negen miljoen euro voor talentvolle studenten

2 september 2014

Elf onderzoeksscholen ontvangen van NWO elk 850.000 euro voor het opleiden van talentvolle studenten. Daarmee kunnen de Graduate Schools elk vier promovendi ruimte geven om hun eigen ideeën te ontwikkelen. De financiering is onderdeel van het Graduate Programme van NWO, met als doel de Graduate Schools’ onderwijs- en onderzoeksprogramma's voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent verder te versterken.

Graduate School

Vrijheid voor startende onderzoekers

Graduate Schools maken onderdeel uit van een of meerdere universiteiten/instituten en richten zich op zeer talentvolle studenten met interesse in een academische carrière. Zij kunnen al tijdens hun masterstudie binnen de onderzoeksscholen kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De Graduate Schools kunnen de meest talentvolle studenten uit binnen- en buitenland aantrekken en daaruit de onderzoekers met de meeste potentie selecteren voor een promotieplaats. De uitstekende onderwijs- en onderzoeksomgevingen zijn ontwikkeld naar voorbeeld van de meest succesvolle initiatieven wereldwijd.

Graduate Programme

Binnen het Graduate Programme van NWO kunnen onderzoeksscholen en Graduate Schools financiering aanvragen. In totaal hebben zestien scholen financiering aangevraagd. Daarvan ontvangen nu elf scholen een bedrag van 850.000 euro voor de aanstelling van vier promovendi. Met de financiering kunnen de Graduate Schools hun onderwijs- en onderzoeksprogramma's voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent verder versterken.

De aanvragen zijn beoordeeld door externe adviseurs en een wetenschapsbrede commissie. NWO heeft voor een brede commissie gekozen omdat zij de beste aanvragen wil honoreren, ongeacht de discipline van de aanvragers. Door met elkaar van gedachten te wisselen over verschillen tussen vakgebieden ten aanzien van bijvoorbeeld publicatiecultuur of inrichting van het onderwijs, kwam de commissie tot een gewogen, wetenschapsbrede vergelijking.

Lijst van honoreringen

 • Graduate School of Life Sciences – Master Program in Neuroscience & Cognition (UU)
 • Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UU)
 • Utrecht Geometry Centre (UU)
 • Netherlands Institute for Cultural Analysis (UvA, VU, UL, UU, RU, UM, RUG, EUR)
 • Graduate Programme Food Structure, Digestion and Health (WUR)
 • Graduate Programme Immunity, Infection and Tolerance (UL)
 • Graduate School Geosciences (UU)
 • Graduate Programme for Theoretical Physics (UU)
 • Yield (UvA)
 • Graduate Programme Latin American Studies (UvA, VU, UU, UL)
 • Leiden University Centre for the Arts in Society (UL)

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: