Onderzoek Spinozalaureaten krijgt Icoonstatus

7 november 2014

De Nederlandse regering heeft het onderzoek naar de quantumtechnologie van FOM-bestuurslid Leo Kouwenhoven (TU Delft/TNO) en de gekweekte stamcellen van KNAW-president Hans Clevers (Hubrecht Insituut) de status gegeven van Nationaal Icoon. Dit maakte minister Henk Kamp gisteren bekend tijdens de Innovatie Conferentie in de Ridderzaal, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander.

Onderzoek Spinozalaureaten krijgt IcoonstatusQuantumcomputer

De onderzoeksprojecten Kouwenhoven en Clevers, beiden NWO-Spinozalaureaten, zijn twee van vier innovaties waarvan de regering grote maatschappelijke en economische impact verwacht, en die de overheid daarom extra wil ondersteunen. De andere twee innovaties die tot icoon zijn benoemd zijn de hybride aardappel en de 'Bioneedle'.

Quantumtechnologie (QuTech)

De quantumcomputers waar Leo Kouwenhoven aan werkt, moeten de next generation computers worden. Ze zouden exponentieel meer rekenkracht hebben dan bestaande computers. Door gebruik te maken van zogenaamde quantumdeeltjes is het daarnaast mogelijk om informatie van het ene naar een ander punt te verplaatsen, zonder dat de informatie door een kabel of de ether hoeft te reizen. Afluisteren wordt daarmee onmogelijk, vertraging bij het overbrengen van data verleden tijd. De techniek kan worden toegepast in veiligheid, ICT en medicijnonderzoek.

In 2007 ontving professor Kouwenhoven de NWO-Spinozapremie voor zijn werk op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen.

Gekweekte stamcellen

De gekweekte stamcellen van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) maken het mogelijk om buiten het lichaam mini-organen te 'kweken' en de werking van medicijnen te testen en binnen het lichaam nieuw orgaanweefsel te laten aangroeien. Deze techniek betekent een doorbraak in de behandeling van bijvoorbeeld kanker en kan op termijn orgaantransplantaties overbodig maken.

Professor Hans Clevers ontving de NWO-Spinozapremie in 2001, onder meer voor zijn onderzoek naar het ontstaan van darmkanker.

Ondersteuning

De Nationale Iconen krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de verdere ontwikkeling van gekweekte stamcellen ondersteunen. Minister Kamp van Economische Zaken doet dit voor Quantumtechnologie.

 


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: