Natuurkundige Leo Kouwenhoven opent Bessensap 2014

Wetenschap ontmoet pers

24 maart 2014

Hoogleraar nanofysica en NWO-Spinozalaureaat Leo Kouwenhoven opent op 6 juni als keynote-spreker het NWO-evenement Bessensap voor pers en wetenschap. Kouwenhoven werkt aan de grenzen van de quantumwereld en maakte in 2012 wereldfaam toen zijn groep als eerste het Majoranadeeltje vond. Bij Bessensap vertelt hij hoe de steeds meer zichtbare quantumtechnologie de supercomputer en een superveilig internet dichterbij brengt.

Leo KouwenhovenLeo Kouwenhoven

Kouwenhoven staat aan het roer van Qutech, het quantumlab van de TU Delft waar aan de eerste quantumcomputer ter wereld wordt gewerkt. In 2007 won hij de NWO-Spinozapremie die hij onder andere heeft ingezet om topwetenschap met publiekslezingen dichter bij het grote publiek te brengen.

 

Bessensap – Wetenschap ontmoet pers

De lezing van Leo Kouwenhoven is de aftrap van het evenement Bessensap. NWO organiseert het evenement jaarlijks met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN). Het evenement brengt zo’n 400 journalisten, voorlichters en onderzoekers bij elkaar onder het motto ‘Wetenschap ontmoet pers’.

 

Bij Bessensap presenteren ruim twintig onderzoekers de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen uit hun onderzoek aan de pers. Daarnaast geven wetenschappers een update van de laatste stand van zaken in hun vakgebied, is er een debat over een actueel wetenschappelijk thema en over het Nederlandse wetenschapsbeleid en zijn er praktische workshops voor onderzoekers. In het onderdeel ‘Kijkje in de keuken’ kunnen onderzoekers hun verhalen pitchen aan een panel van journalisten.

 

Bekendmaking laureaten NWO-Spinozapremies 2014

NWO sluit Bessensap af met de bekendmaking van de laureaten van de NWO-Spinozapremies 2014. De NWO-Spinozapremie is met 2,5 miljoen euro de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO reikt de NWO-Spinozapremies jaarlijks uit aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die tot de absolute wereldtop behoren.

 

Bessensap vindt plaats op vrijdag 6 juni in Media Plaza in Utrecht. Meld je nu aan voor Bessensap via www.nwo.nl/bessensap.

 

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Meer over Leo Kouwenhoven op YouTube


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: