Spinazie-eters doneren meer geld aan goed doel

17 december 2014

Het eten van voedsel dat het aminozuur tryptofaan bevat, zoals geldt voor spinazie, zorgt er voor dat mensen bereid zijn meer geld aan een goed doel te geven. Dat stellen NWO-wetenschappers Lorenza Colzato en Laura Steenbergen van de Universiteit Leiden. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology. Volgens de onderzoeker bevestigt het onderzoeksresultaat de visie dat het type voedsel dat we eten bepalend kan zijn voor de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen.

De helft van de in totaal 32 proefpersonen kreeg een glas sinaasappelsap met daarin opgeloste tryptofaan, terwijl de andere groep er een placebo in opgelost kreeg. Tryptofaan komt voor in onder meer vis, sojaproducten, eieren en spinazie. Het aminozuur stimuleert in het lichaam de aanmaak van de neurotransmitter serotonine, waarvan al bekend was dat het een positief effect op de samenwerking heeft.

Nadat de proefpersonen elk een computertaak hadden uitgevoerd, ontvingen ze 10 euro als bedankje. In werkelijkheid begon op dat moment pas het experiment. Aan de proefpersonen werd de keuze voorgelegd of ze een deel van het geld aan een goed doel naar keuze wilden schenken. Het bleek dat proefpersonen die tryptofaan binnen hadden gekregen gemiddeld 50 cent méér aan een goed doel gaven dan personen die de placebo hadden ingenomen.

We zijn wat we eten

‘Het voedsel wat we innemen kan als een ‘sociale versterker’ fungeren: het past de manier aan waarop we de sociale wereld waarnemen,’ verklaart Lorenza Colzato. Eerder had ze al binnen haar Vidi-onderzoek aangetoond dat de inname van het aminozuur tyrosine – dat tevens in spinazie en eieren te vinden is – een sneller reactievermogen opwekt en creatief denken bevordert.

Het onderzoek is uitgevoerd met een Vidi-financiering van NWO. Het artikel is kosteloos te raadplegen via de website van het tijdschrift  Frontiers in Psychology.


Bron: NWO