Naoorlogs bestaan van Renamo-strijders in Mozambique

12 juni 2014

Aan de hand van levensverhalen en observaties van het dagelijkse leven van voormalig Renamo-strijders in centraal Mozambique, laat het proefschrift van Nikkie Wiegink zien dat het naoorlogse bestaan van veteranen grotendeels gebaseerd is op sociale relaties die zij hebben opgebouwd tijdens de oorlog. Haar onderzoek beschrijft hoe Renamo-strijders tijdens de oorlog trouwden, relaties onderhielden met de geesten van hun voorouders, en hoe zij banden opbouwden met hun medestrijders en commandanten, en hoe deze relaties hun naoorlogse sociale bestaan hebben gevormd.

Het ervaren, uitvoeren en verwerken van geweld heeft vaak een prominente rol in beschrijvingen van de naoorlogse trajecten van ex-strijders, daarbij worden echter andere, sociale aspecten genegeerd. De bevindingen van Wieginks proefschrift benadrukken het belang van andere sociale conflicten, in het geval van de Renamo-veteranen gerelateerd aan hekserij, wraakzuchtige geesten, uitsluiting door lokale staatsinstituties, en gebrek aan patronagemiddelen, voor een complex en contextueel begrip van re-integratie processen van ex-strijders.

Recentelijk is Renamo wederom een gewapende strijd begonnen tegen de regering van Mozambique waarbij al honderden gewonden en meer dan vijftig doden zijn gevallen. Dit onderzoek geeft inzicht in de motivaties van voormalig Renamo-strijders om de wapens weer op te pakken.

Nikki Wiegink zal haar proefschrift 20 juni aanstaande verdedigen.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met een financiering uit de Vrije Competitie van NWO.


Bron: Universiteit Utrecht

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programma

Vrije competitie

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)