Knapste koppen van Nederland bekend

Winnaars en uitslag Nationale Wetenschapsquiz

29 december 2014

Mary Koestal uit Rekken mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen als winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2014. Zij weet waardoor pastis troebel wordt als je water toevoegt en wat er gebeurt als je het oppervlak van de zon zou proberen te blussen met water. Van de vijftien pittige vragen over de thema’s het Brein, Design, het Universum en Voedsel wist zij er 14 goed te beantwoorden. De Nationale Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO en is mede mogelijk gemaakt door de KNAW, VSNU, en de Nierstichting.

Onderzoeker Liesbeth van Rossum won de Nationale Wetenschapsquiz. Beeld: Robert Lagendijk

De mannelijke deelnemers waren in de meerderheid met 58 procent, maar toch hebben de vrouwen de hoofdprijs behaald. Onderzoeker Liesbeth van Rossum, als internist-endocrinoloog verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, kwam tijdens de tv-uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en de VPRO op december 28 december als winnaar uit de bus.

Het team duurzame ondernemers: Boyan Slat, Daan de Leeuw, Remco Wilcke.Het team duurzame ondernemers: Boyan Slat, Daan de Leeuw, Remco Wilcke. Beeld: Robert Lagendijk

Een vraag over waarom je een stralenkrans ziet als je in het donker in een felle lichtbron kijkt, zoals de lamp van een lantaarnpaal, is het beste gemaakt. Driekwart van de deelnemers heeft deze vraag goed beantwoord. De tweede prijs is gewonnen door Johan Knap uit Groningen en Femke Klouwer uit Volendam is derde geworden. 135 scholen hebben meegedaan met de seniorquiz. Klas 3 D van de Nieuwste School in Tilburg heeft de groepsprijs gewonnen. Heel knap van deze scholieren want zij zijn gemiddeld 14 jaar oud en zijn nu al de best presterende groep. David Doornbos was het beste van alle mensen die thuis op tablet of telefoon mee speelden.

Het team van vrouwelijke wetenschappers won de quiz (Liesbeth van Rossum, Marileen Dogterom, Vanessa Evers).Het team van vrouwelijke wetenschappers won de quiz (Liesbeth van Rossum, Marileen Dogterom, Vanessa Evers). Beeld: Robert Lagendijk

Duurzame ondernemers versus vrouwelijke wetenschappers

Tijdens de Nationale Wetenschapsquiz op tv is een pittige strijd uitgevochten; duurzame ondernemers streden tegen drie vrouwelijke wetenschappers. Het damesteam won overtuigend van de duurzame ondernemers.

Juniorquiz-winnaar Femke Akkermans.Juniorquiz-winnaar Femke Akkermans. Beeld: Robert Lagendijk

Juniorquiz

De door Freek Vonk gepresenteerde juniorquiz op tv is gewonnen door de 11 jarige Femke Akkermans uit Bussum. Het was tot op het laatst spannend want een open vraag over het gewicht van een varaan moest uitsluitsel bieden. De 8 jarige Nina Lenselink uit Middelburg is de winnaar van de junior online quiz. Zij had alle vragen goed en krijgt binnenkort een persoonlijke rondleiding van professor Menno Schilthuizen in museum Naturalis in Leiden. De groepsprijs is gewonnen door de leerlingen van basisschool Los Hoes in Haaksbergen.

Vragen en antwoorden Wetenschapsquiz 2014


Presentatoren Lottie en Rob Beeld: Robert Lagendijk

Bron: NWO