Boekpresentatie 'Ons erf' van Warna Oosterbaan vormt afsluiting NWO-programma Culturele dynamiek

7 oktober 2014

Op woensdagmiddag 15 oktober vormt de presentatie van het publieksboek 'Ons erf' van Warna Oosterbaan de afsluiting van het NWO-themaprogramma Culturele dynamiek. De boekpresentatie maakt deel uit van een symposium waarbij geïnteresseerd publiek van harte uitgenodigd is. Via www.nwo.nl/cultureledynamiek vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Over Ons Erf: wat is het bijzondere van Nederland en waarom maken de Nederlanders zich daar zo druk over?

We groeien toe naar een wereldcultuur. Wat is de vervlechting tussen het autochtone en het kosmopolitische met elkaar vervlochten? Wat zien wij en anderen in het verleden als typisch voor het eigene? In Ons Erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek gaat journalist en socioloog Warna Oosterbaan hiernaar op zoek. Hij fietst langs Amsterdamse grachten, bezoekt Kamp Westerbork, het Rietveld Schröderhuis en andere herinneringsplaatsen. De auteur schrijft over nationale identiteit, cultuur en cultureel erfgoed. Vooral komt daarbij naar voren dat cultuur altijd in beweging is en dat iedereen erdoor wordt gevormd. Oosterbaan neemt zijn ontmoetingen met onderzoekers van het programma Culturele dynamiek, hun onderzoeken, als startpunt voor zijn boek. Ons Erf is rijk geïllustreerd met foto's van fotograaf Theo Baart en verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Over het afsluitend symposium van het programma Culturele dynamiek

Het afsluitend symposium op woensdagmiddag 15 oktober vindt plaats in Scheltema (Leiden) en biedt een afwisseling van lezingen, discussies en theater. Het thema van de bijeenkomst is Toekomst van het erfgoed. Prof. dr. Marieke Kuipers (hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de TU Delft) geeft een keynote-lezing, gevolgd door een paneldiscussie met jonge wetenschappers die onderzoek hebben gedaan binnen het programma Culturele dynamiek. Vervolgens vertolken cabaretiers de geschiedenis van een aantal sterke verhalen in liedvorm, in de muzikale theatervoorstelling Sterke verhalen. Zij worden begeleid door het combo van meesterpianist Nico van der Linden en door het bekendste Nederlandse ensemble voor oude muziek: Camerata Trajectina. Rasverteller Jacques Klöters praat het geheel aan elkaar. Aansluitend presenteert Warna Oosterbaan zijn boek en biedt het aan NWO-voorzitter Jos Engelen aan. Tot slot zullen de bevindingen van de auteur het onderwerp zijn van een forumdiscussie met hoogleraren uit Culturele dynamiek. Geïnteresseerd publiek is van harte welkom; informatie en aanmelden via www.nwo.nl/cultureledynamiek.

Over het programma Culturele dynamiek

Veranderingen in de samenleving leiden ertoe dat mensen steeds opnieuw definiëren wat zij als hun culturele erfgoed ervaren. Onder 'cultureel erfgoed' verstaan we onder meer: onze gewoontes, rituelen en cultuuruitingen zoals verhalen, mode, fotografie. Het NWO-programma Culturele dynamiek vormde een kader waarbinnen wetenschappers onderzoek gedaan hebben naar hoe erfgoed ontstaat en zich ontwikkelt.

Lees de voorpublicatie uit Ons Erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek van Warna Oosterbaan op www.nwo.nl/onserf.

Warna Oosterbaan liet zich inspireren door het werk van onderzoekers uit het programma Culturele dynamiek. Enkele van hun publicaties:


Alle publicaties vanuit Culturele dynamiek vindt u op de volgende webpagina's:


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Speerpunt

Thema: Culturele dynamiek (2007-2010) Samenwerken in thema's (2011-2014)