Nieuwe Big Data technologieën voor optimalisatie van kennis ontwikkeling en productieprocessen

25 februari 2014

Twee Technology Area onderzoeksprojecten zijn gehonoreerd voor het programma Data Science van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Nederlands eScience Center. Met een budget van totaal 1,7 miljoen gaan onderzoekers en bedrijven samenwerken aan oplossingen om de innovatie verder te verbeteren op het gebied van Big Data (Data Science).

Nieuwe Big Data technologieën voor optimalisatie van kennis ontwikkeling en productieprocessen

High-throughput technologie in R&D en industriële productie processen genereren enorme hoeveelheden, niet gestandaardiseerde, datasets. Het programma Data Science moet ervoor zorgen dat de samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en private partijen innovatie oplevert  in de productie, omgang, doorzoekbaarheid en het gebruik van grote datasets. Waardoor mensen en computers er optimaal, efficiënt en effectief mee kunnen werken. De twee toegekende projecten zijn:

PROMIMOOC: Online procesbeheersing door big data mining
Prof. dr. T.H.W. (Thomas) Bäck, 16.03.1963, Universiteit Leiden - Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS)
Het PROMIMOOC-project werkt op basis van nieuwe technologieën voor het verzamelen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden, niet gestandaardiseerde data van industriële productie processen, om zodoende generiek voorspellende platforms te leveren voor het real-time regelen en optimaliseren van hoogwaardige productieprocessen.

ODEX4all: Een ‘kleine oplossing’ voor grote hoeveelheden data
Prof. dr. B. (Barend) Mons, 06-07-1957- LUMC, Humane Genetica
Het ODEX4all project beoogt het opzetten en onderhoudbaar maken van een omgeving waarin wijdverspreide databronnen in de levenswetenschappen zo worden gepubliceerd dat zowel computers als mensen ermee kunnen werken. Daartoe worden technieken uit het Semantic Web en computer science gecombineerd. Het project sluit aan bij het recente FAIRPORT initiatief

De inhoud van de onderzoekprojecten sluit aan op de Roadmap ICT voor Topsectoren.

Bron: NWO