Drie toekenningen voor Investeringen NWO-middelgroot Exacte Wetenschappen

27 februari 2014

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent in het programma voor Investeringen NWO-middelgroot aan drie projecten binnen het terrein van de Exacte Wetenschappen financiering toe voor de aanschaf van apparatuur. De financiering maakt het mogelijk om gespecialiseerde instrumenten en meettoestellen, grote computerinfrastructuren, en nieuwe software te bouwen of ontwikkelen. Deze infrastructuren zijn belangrijk om vernieuwend onderzoek te doen.

In totaal ontving NWO Exacte Wetenschappen twaalf uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. De voorstellen werden beoordeeld door onafhankelijke binnenlandse en buitenlandse experts. Het beschikbare budget voor de ronde NWO-middelgroot 2013 – Exacte Wetenschappen bedroeg M€ 1,0. Er zijn drie voorstellen gehonoreerd. Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij.

De gehonoreerde projecten bij Exacte Wetenschappen zijn:

Koolstoftelescoop voor zwaartekrachtstraling Dr. M. (Marc) Klein Wolt en prof. dr. P.J. (Paul) Groot, RU – astronomie
De BlackGEM en MeerLICHT telescopen zullen de studie van het dynamische heelal en zwaartekrachtstraling op zijn kop zetten door de inzet van een high-tech telescoop array. De combinatie van hoge precisie en groot blikveld vereist een telescoop van koolstofvezels, die ook gebruikt worden in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

DAS-5: diversiteit benutten in complexe infrastructuren
Prof. dr. ir. H.E. (Henri) Bal, VU - informatica
Veel wetenschappelijke toepassingen vereisen een computerinfrastructuur waarmee razendsnel enorme hoeveelheden data verwerkt kunnen worden. Zulke infrastructuren zijn tegenwoordig verspreid over vele locaties en bevatten een verscheidenheid aan ingewikkelde hardware. DAS-5 is een gedistribueerd computersysteem waarmee informatici kunnen onderzoeken hoe die diversiteit juist kan worden benut en zo makkelijk mogelijk kan worden ingezet voor wetenschappelijke toepassingen. Ruim vijftig projecten staan klaar om DAS-5 te gaan gebruiken.

Interstellar ice – a hot topic
Prof. dr. H. (Harold) Linnartz en prof. dr. E. (Ewine) van Dishoeck, UL - astronomie
De bouwstenen van leven zijn gevormd op stofdeeltjes in de ruimte die met een laagje ijs omhuld zijn. Om de chemische processen die dit tot stand brengen beter te begrijpen, wordt er een zeer gespecialiseerde experimentele opstelling ge-upgrade om chemische reacties onder interstellaire omstandigheden, d.w.z. ten gevolge van ultraviolet licht in vacuüm en bij temperaturen tot 260oC onder het nulpunt, te monitoren.

Bron: NWO