De knapste koppen van jong Nederland

26 december 2014

Dit jaar hebben NWO en de VPRO voor de 17de keer de Nationale Wetenschapsquiz Junior georganiseerd. Op televisie streden 6 slimmeriken uit groep 8 van scholen uit heel Nederland om de titel van knapste kop van Nederland.

Presentatoren Freek Vonk en Rob van Hattem met varaan Johan. Beeld: Robert Lagendijk.

Zij wisten het antwoord op een tiental  leuke, interessante en spectaculaire vragen als 'Hoe kan een kunstschaatser zichzelf sneller laten draaien?' Freek Vonk presenteerde de quiz. Hij had zijn varaan Johan, die ook het onderwerp was van enkele pittige vragen, meegenomen naar de studio. Rob van Hattem heeft, samen met Freek, de antwoorden op de vragen toegelicht aan de hand van spectaculaire proeven.

Femke Akkermans won de tv-quiz. Beeld: Robert Lagendijk

De 11 jarige Femke Akkermans uit Bussum heeft de tv-quiz gewonnen. Het was tot op het eind reuze spannend. De deelnemers liepen behoorlijk gelijk op. Met het beantwoorden van een benaderingsvraag werd de quiz beslecht. Femke wist bijna exact hoe zwaar een varaan kan worden en heeft daarmee de titel in de wacht gesleept.

Veel kinderen hebben online meegedaan, vaak samen met hun klasgenoten. De 8 jarige Nina Lenselink uit Middelburg is winnaar van de 1ste prijs. Nina heeft alle 10 vragen goed beantwoord. Zij heeft een lang weekend Leiden gewonnen met een bezoek aan museum Naturalis waar zij door professor Menno Schilthuizen persoonlijk zal worden rondgeleid.

De spiegel had dit jaar een bijzondere rol in de quiz, want zowel in de moeilijkste als in de makkelijkste vraag kwam de spiegel aan de orde. De vraag welk dier zichzelf het beste herkent in de spiegel, een kat, paard of dolfijn is het beste gemaakt. 87 procent van de deelnemers had deze vraag goed. De moeilijkste vraag ging ook over een spiegel. Hoe groot moet een spiegel minimaal zijn om jezelf helemaal te zien? Slechts 17 procent van de deelnemers heeft deze vraag goed beantwoord.

Vanuit 160 basisscholen hebben groepen meegedongen naar de eer. De leerlingen van basisschool Los Hoes in Haasbergen wisten alle vragen goed te beantwoorden. Zij krijgen een dag les van een heel bijzondere robot.

Vragen en antwoorden


Meer informatie


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: