Katalysatorontwerp gaat niet altijd goed

27 november 2014

Matthias Bickelhaupt en leden van zijn onderzoeksgroep Theoretische Chemie van de Vrije Universiteit (VU) hebben aangetoond dat katalysatorontwerp soms mis gaat, doordat bepaalde eigenschappen van de katalysator verkeerd worden ingeschat.

Bickelhaupt laat in een publicatie in Chemistry - A European Journal zien waarom de activiteit van een katalysator soms anders is dan verwacht. Met behulp van bindings- en activation-strain-analyses van een groot aantal C-H activeringsreacties is aan het licht gekomen dat liganden de elektronische structuur op het metaalcentrum weliswaar volgens plan beïnvloeden; uit het onderzoek blijkt echter dat deze interactie geen, en soms zelfs het tegenovergestelde effect heeft wanneer de katalysator zich niet in het juiste elektronische regime bevindt. In de publicatie wordt hierbij een analogie gemaakt met het correct instellen van een wissel (ligand), terwijl de trein (katalysator) op het andere spoor (elektronisch regime) rijdt.

Matthias Bickelhaupt is hoogleraar Theoretisch Chemie aan de VU. Bovenstaand onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door NWO Chemische Wetenschappen en stond recentelijk op de cover van Chemistry – A European Journal.

Theoretisch chemici van de VU publiceerden dit jaar in totaal maar liefst acht keer in Chemistry - A European Journal.

 


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Chemische Wetenschappen

Speerpunt

Vrij onderzoek