Floris Rutjes treedt toe tot bestuur TKI NCI

26 februari 2014

Het Algemeen Bestuur van NWO heeft prof. Floris Rutjes (RUN) per 1 februari benoemd tot lid van het bestuur van het TKI Nieuwe Chemische Innovaties (TKI NCI).

Rutjes is hoogleraar Synthetisch Organische Chemie bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt nieuwe routes om organische moleculen met specifieke biologische eigenschappen te synthetiseren. Zijn groep richt zich zowel op nieuwe moleculen als op het verbeteren van bestaande routes via biokatalyse.

Daarnaast ontwikkelt Rutjes microreactoren. Dat zijn geminiaturiseerde systemen waarvan de reactiekanalen een doorsnee hebben van 10 tot 500 micrometer. Microreactoren zijn onder meer bruikbaar voor het optimaliseren van chemische reacties, maar ook voor het maken van grote aantallen stoffen tegelijkertijd. Rutjes' onderzoeksgroep maakt zo onder meer biologisch actieve moleculen op maat. Binnen de Life Sciences worden de interacties bestudeerd van deze nieuwe moleculen met componenten in de cel. Het onderzoek van Rutjes is van belang voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

De onderzoeksgroep van Rutjes heeft ruime ervaring met samenwerkingsprojecten met het bedrijfsleven en start-up bedrijven. Rutjes, tevens lid van het Topteam van de Topsector Chemie, ging eerder in gesprek met jonge ondernemingen, universiteiten en gevestigde chemieconcerns om potentiële locaties voor Innovation Labs in kaart te brengen. In 2008 werd Rutjes uitgeroepen tot meest ondernemende hoogleraar.

Bron: NWO