Nobelprijswinnaar Arieh Warshel komt naar Nederland

17 april 2014

Arieh Warshel, de meest recente winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde, komt dit najaar naar Nederland. Op 17 november spreekt hij op CHAINS 2014, dé grootste chemieconferentie van Nederland. Later die week, op 20 november, is hij een van de hoofdsprekers op het jubileumsymposium van de twintigjarige Holland Research School of Molecular Chemistry. Warshel zal bovendien aan de Universiteit van Amsterdam een Chemistry Tour voor studenten verzorgen.

Nobelprijswinnaar Arieh WarshelFoto: Damian Dovarganes

Prof. dr. Arieh Warshel is hoogleraar in de Chemie en Biochemie aan de University of Southern California (Los Angeles, VS). In 2013 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde samen met Martin Karplus en Michael Levitt. Het drietal ‘bracht het experiment naar cyberspace’, aldus het Nobelprijscomité. Dankzij hun werk kunnen chemici vandaag de dag reacties tot in detail doorrekenen en met de computer modelleren. Dat is van belang voor nieuwe geneesmiddelen, betere zonnecellen en efficiënte chemische processen.

Biologische systemen

Warshel is zelf vooral bekend van de computersimulatie van biologische systemen. 'We ontwikkelden een manier voor computeranalyse van de structuur van eiwitten, om inzicht te kunnen krijgen in hun gedrag. Zo zijn er enzymen die je voedsel verteren, maar hoe gebeurt dit? Als je weet hoe bepaalde eiwitten en enzymen functioneren, kun je dit gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Met onze analyses zoeken we antwoord op deze en vele andere vragen', aldus Warshel in een interview.

 

De Nobellaureaat is in Nederland op uitnodiging van de jubilerende Holland Research School of Molecular Chemistry (HRSMC) en NWO Chemische Wetenschappen. 'We kijken erg uit naar Warshels komst en zijn benieuwd naar zijn lezing', zegt Spinozawinnaar Rutger van Santen, voorzitter van de CHAINS programmacommissie. De scheikunde speelt een sleutelrol in het oplossen van belangrijke vraagstukken van de moderne samenleving, aldus Wybren Jan Buma, wetenschappelijk directeur van de HRSMC. "Warshel laat dat als geen ander zien. Zijn werk staat aan de basis van tal van brede toepassingen ".

Programma

  • 17 en 18 november:  CHAINS 2014 georganiseerd door NWO Chemische Wetenschappen, Koningshof (Veldhoven)
  • 19 november: Chemistry Tour voor studenten, Universiteit van Amsterdam
  • 20 en 21 november: Lustrumsymposium HRSMC, Trippenhuis KNAW (Amsterdam)

 

Voor de redactie, niet ter publicatie:

Contact
Olga Walraven, NWO Chemische Wetenshappen 06 30 36 94 92 o.walraven@nwo.nl  


Bron: NWO