Zes toekenningen in Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek

7 juli 2014

In het Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek, een samenwerking van Netherlands Space Office (NSO) en NWO, zijn zes aanvragen gehonoreerd: over broeikasgassen, klimaatverandering, bodemvocht, algen, maan- en planeetonderzoek.

Dit programma biedt ondersteuning aan in Nederland werkzame onderzoekers bij het (voorbereiden op het) gebruik van wetenschappelijke infrastructuur in de ruimte waarmee onderzoekersde aarde en andere planeten kunnen bestuderen. Het Ministerie van OCW financiert het programma.

Novel bounds on water in the Moon from high-pressure experiments and crustal thickness observations Prof. dr. W. van Westrenen – VU
De hoeveelheid water in de geschiedenis van de aarde is een relatief onbekende parameter. De maan, die geologisch niet actief is, kan beter onderzocht worden. Dat geeft informatie over het watergehalte van de jonge aarde. Hiertoe worden hogedruk-experimenten aan korstvorming gecombineerd met satellietwaarnemingen van de dikte van de maankorst.

Taking a remote look at canopy nitrogen to improve global climate models
Prof. dr. S.M. de Jong – Universiteit Utrecht

Een toename van CO2 in de atmosfeer veroorzaakt klimaatverandering. Reactieve stikstof zorgt voor een verhoogde opname van CO2 door vegetatie. Er is nog veel onduidelijkheid over de stikstof-cyclus op mondiale schaal. Met satellietdata gaan de onderzoekers de mondiale modellen voor de koolstof- en stikstof-cycli verbeteren.

Internal tides in the oceans of icy moons
Dr. L.L.A. Vermeersen - NIOZ
Een van de manen van Saturnus, Enceladus, bevat rond haar zuidpool een lichtblauw tijgerstreeppatroon, voor het eerst waargenomen door de Cassini-missie. Vermoedelijk veroorzaakt een zoutwaterbekken onder dit gebied dit patroon. Dit wordt onderzocht met behulp van een schommelende zoutwaterbak bij het NIOZ.

Modelling freeze-thaw processes with active and passive microwave observations
Prof. dr. Z. Su – Universiteit Twente
De SMAP-satelliet, met een radiometer-instrument aan boord, gaat de vries-smelt-cycli op de Tibetaanse hoogvlakte in kaart brengen. In het project worden de processen zowel met SMAP als met grondsensoren ingemeten en vergeleken met bestaande modellen.

Global distribution of phytoplankton ensembles in the upper ocean
Dr. H.J. van der Woerd – Vrije Universiteit
De onderzoekers gaan algensoorten monitoren die CO2 uit de atmosfeer opnemen. Empirisch onderzoek heeft de relatie tussen deze algen en reflecties aangetoond. Nu wordt dit verder met satellietwaarnemingen onderzocht, gecombineerd met watermonsters uit de Atlantische Oceaan.

Atmospheric CO2 anomalies observed from space (ACOS)
Prof. dr. M. Krol – Universiteit Utrecht
De opname van CO2 door bossen wordt onderzocht tijdens periodes van droogte. Hiervoor combineren de onderzoekers satellietwaarnemingen met metingen op de grond. Ze kijken in het bijzonder naar de droogte in Rusland in 2010, waar ook andere effecten zoals kou en bosbranden, voor een hogere CO2-concentratie zorgden.

 

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen

Programma

Gebruikersondersteuning ruimteonderzoek