NWO investeert in onderzoek naar astrodeeltjesfysica

10 juli 2014

NWO Exacte Wetenschappen kent 1,5 miljoen euro toe aan onderzoekers op het raakvlak van de astronomie en natuurkunde voor de studie van hoog-energetische objecten, zoals zwarte gaten en neutronensterren. De toegekende projecten vormen als coherent geheel het nieuwe programma Astrodeeltjesfysica.

Met deze financiering wil NWO de positie van Nederland in de internationale onderzoeksgemeenschap van astrodeeltjesfysica versterken en een duurzaam interdisciplinair netwerk van astronomen en natuurkundigen in Nederland stimuleren. Het programma is onderdeel van een reeks nieuwe, uitdagende en innovatieve onderzoeksprogramma’s met een interdisciplinair karakter.

Het onderzoek in het programma Astrodeeltjesfysica omvat analyse en modelering van optische-, radio-, en hoog-energetische waarnemingen, theoretische en numerieke studies, en instrumentontwikkeling. De wetenschappers maken gebruik van de zogenaamde ‘multi-messenger’ aanpak. Deze innovatieve aanpak combineert waarnemingen van telescopen met gegevens   verkregen met detectoren voor hoog-energetische deeltjes en experimentresultaten binnen de experimentele deeltjesfysica.

Het budget van 1,5 miljoen euro zal worden ingezet voor het aantrekken van vier promovendi en postdocs, de ontwikkeling van twee detectoren van hoog-energetische deeltjes, een bijdrage aan de voorbereidingen van het Cherenkov Telescope Array (CTA) project en netwerk activiteiten. Het programma loopt gedurende vier jaar.

De opzet van het programma Astrodeeltjesfysica, waarbij de onderzoekers gezamenlijk één programmavoorstel, opgebouwd  uit onderzoeksprojecten passende binnen een specifiek thema, indienen, werd eerder succesvol toegepast bij de programma’s  Astrochemie en PEPSci (Planetary en Exoplanetary Research). In deze gevallen werden netwerken versterkt tussen respectievelijk astronomen en chemici; en astronomen en aard- en levenswetenschappers.

Meer informatie

Toegekende projecten

CTA-NL: Establishing the Netherlands as full member country of the Cherenkov Telescope Array

  • Hoofdaanvrager: dr. D.B. Berge (Universiteit van Amsterdam)

Determining the contribution of X-ray Binaries to the Galactic cosmic ray population, and their TeV emission properties

  • Hoofdaanvragers: dr. S.B. Markoff (Universiteit van  Amsterdam) en prof. dr. A. Achterberg (Radboud Universiteit Nijmegen)

The origin of cosmic rays at the transition from a galactic to an extragalactic component - are relativistic compact objects the sources of high-energy cosmic rays?

  • Hoofdaanvragers: dr. J.R. Hörandel (Radboud Universiteit Nijmegen) en dr. M. Haverkorn (Radboud Universiteit Nijmegen)

Ultracompact binaries as gravitational wave events

  • Hoofdaanvragers: dr. E.M. Rossi (Universiteit Leiden) en prof. dr. P.J. Groot (Radboud Universiteit Nijmegen)

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte Wetenschappen

Speerpunt

Samenwerken in thema's (2011-2014)