Drie toekenningen in Open Programma

16 juli 2014

Het Gebiedsbestuur van ALW heeft ingestemd met de financiering van 3 nieuwe projecten in het Open Programma.

Er waren voor deze ronde 15 aanvragen beoordeeld.

Dating individual diamond growth zones: a first step towards quantifying the temporal evolution of the mantle carbon cycle
Prof. dr. G.R. Davies - VU
Meer dan 90 procent van het koolstof op aarde is aanwezig in de mantel. Voor een beter begrip van de langdurige ontwikkeling van de koolstofcyclus op aarde, is het belangrijk dat onderzoekers de uitwisselingen tussen het inwendige en het oppervlak van de aarde kwantificeren. Diamanten zijn een van de grootste koolstofbevattende reservoirs in de mantel; ze hebben vele complexe groeistructuren die zich vaak in miljarden jaren vormen. Dit onderzoek gaat individuele mineraalinsluitsels dateren uit verschillende groeilagen van diamanten. Gekoppeld aan de koolstof isotoop analyses van diamant kunnen we achterhalen of koolstofbronnen zijn veranderd met de tijd.

The genetic basis of left-right asymmetry in the developing human nervous system
Dr. C. Francks - MPI Max-Planck-Institut für Psycholinguistik, Nijmegen
De linker- en rechterhelft van het menselijke brein zijn gespecialiseerd voor verschillende doeleinden. Deze asymmetrie is al decennia bekend, maar de genetische oorzaken zijn nauwelijks begrepen. De asymmetrie tussen de linker- en rechterhersenhelft is vaak anders bij linkshandige mensen. Dit onderzoek gaat genen in kaart brengen die verschillend actief zijn voor de linker- en rechterkant van het zich ontwikkelende zenuwstelsel. Dit onderzoek is relevant voor de geestelijke gezondheidszorg omdat autisme en schizofrenie vaak gekoppeld zijn aan een afwijkende hersenasymmetrie.

Explaining the rapid increase in lianas in tropical forest
Dr. F.J. Sterck - WUR
Waarom nemen lianen snel toe in tropische bossen?
In tropische bossen nemen lianen meer toe dan het aantal bomen. Dat kan grote gevolgen hebben voor koolstofopslag, productie en diversiteit. Wij testen de hypothese dat lianen effectiever groeien door de huidige toename in water stress, lichtbeschikbaarheid en atmosferische CO2. Met twee vijftig meter hoge kranen onderzoeken we in het tropisch bos van Panama hoe jonge en volwassen individuen van 16 liaansoorten en 16 boomsoorten reageren in fysiologie en groei. We gebruiken een fysiologisch plantenmodel om de groei en licht/water/CO2 niches van lianen en bomen te begrijpen, en de toename in lianen te verklaren.

 

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen

Programma

Open programma

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)