Bekendmaking NWO-Spinozalaureaten op vrijdag 6 juni

Toekenning hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap

19 mei 2014

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt op vrijdag 6 juni bekend welke wetenschappers de NWO-Spinozapremie 2014 in ontvangst mogen nemen. De premie van 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek, is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Pers is na aanmelding van harte welkom bij de bekendmaking in Media Plaza te Utrecht.

NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers.

Gelegenheid voor interviews met de NWO-Spinozalaureaten

Om 16.00 uur maakt NWO-voorzitter Jos Engelen bekend wie de NWO-Spinozalaureaten 2014 zijn. Vanaf 17.00 uur zijn de laureaten beschikbaar voor interviews en foto’s. Interviewaanvragen kunnen worden gericht aan de afdeling persvoorlichting van NWO (zie onderstaande praktische informatie).

De bekendmaking is onderdeel van het jaarlijkse NWO-evenement voor wetenschap en pers Bessensap.

Over de NWO-Spinozapremie

Wetenschappers kunnen worden voorgedragen voor de NWO-Spinozapremie (onder andere door rectores magnifici van de universiteiten). Een internationale commissie beoordeelt de voorgedragen kandidaten. De NWO-Spinozapremie is een waardering voor bewezen kwaliteit van de wetenschappers en een stimulans om hun excellente onderzoek uit te bouwen. De NWO-Spinozapremie bestaat sinds 1995. Inmiddels telt Nederland 69 NWO-Spinozalaureaten.

Raadpleeg de website van NWO voor informatie over alle laureaten sinds 1995 of over de NWO-Spinozapremie.

Uitreiking

Op 9 september 2014 vindt de feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten ontvangen dan hun premie en presenteren hun onderzoek en plannen voor de komende jaren.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Praktische informatie

Wij verzoeken u uw komst te melden bij:NWO persvoorlichting, Margot Custers
t. : +31 (0)70 344 07 29, m.custers@nwo.nl

Vrijdag 6 juni na 16.30 uur staan het persbericht over de laureaten en foto's op www.nwo.nl.

Bereikbaarheid


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: